Letört faágak, megbontott Magasház

A kora esti órákban erős széllökésekkel érkezett meg a 10-15 fokos lehűlést okozó hidegfront Baranyába.

hirdetés

Frissítve (vasárnap, 10:02)

Egyelőre úgy tudjuk, Pécsen súlyos károkat nem okozott a esti órákban lecsapó hatalmas szél. Ezzel együtt fák ágait törte le, kukákat borított fel, s például a Magasháznál lévő, frissen felépített kordonokat is felborította a szél munkatársunk tapasztalatai szerint. Kertvárosban és Uránvárosban a főbb utak szélein letört faágak, néhol vastagabb fatörzsek hevernek.  A baranyai katasztrófavédőket több mint húsz esetben riasztották szombat este óta; több helyen fatörzsektől kellett megtisztítaniuk az utakat, egy esetben pedig a villamos vezetékekre dőlt egy fa.

Pesten volt gond

Az elmúlt 24 óra alatt összesen 66, viharkárral összefüggő esetben az éjszaka folyamán több mint 20 alkalommal vonultak ki a fővárosi tűzoltók – ismertette Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vasárnap reggel az MTI-nek.

Hozzátette: ezek közül több nagyobb kárral járt.

Beszámolt arról, hogy a XIII. kerületben, a Népfürdő utca egy biciklistára dőlt egy hirdetőtábla, a sérültet nem kellett kórházba szállítani.

Szintén a XIII. kerületben, a Csángó utcában autóra dőlt egy fa.
A VII. kerületben, a Péterfy Sándor utcában egy épület tetejéről 80-100 négyzetméteren a szél letépte a bádoglemezt, három parkoló autót rongált meg.

A XIX. kerületben pedig egy családi házra dőlt egy 8-10 méteres fenyőfa. A szóvivő hozzátette: itt is több órán át tartott a mentés.
Angyalföldön, Zuglóban és Kelenföldön is ágak estek az elektromos vezetékekre, ezeknél az elektromos művek szakembereivel közösen dolgoztak a tűzoltók.

Korábban írtuk:

Vasárnap délután már a 17 fok is “luxus” lesz. A nagy szél miatt már szombaton kora délután elrendelték több szabadtéri rendezvény elhalasztását, törlését is Pécsen.

Amennyiben a betörő front miatt kitört vihar olvasóink közelében károkat okoz, jégesőt tapasztalnak vagy elönti a környéket a víz, érdemes fényképezőgépet ragadni. A beküldött fotókat publikáljuk! A pecsmaszerk@gmail.com-ra várjuk a csatolt fotókat tartalmazó leveleket.

Milyen idő lesz?

Vasárnap eleinte sokfelé valószínű eső, zápor, majd északnyugat felől csökken a felhőzet. Legtovább délen és keleten eshet, de a nap második felében ott is egyre kevesebb lesz a felhő, az ország nagy részén a fátyolfelhők mellett több-kevesebb napsütés is várható. Az északnyugati, északi szelet többfelé erős, a Dunántúl északi részén és a Tiszántúlon viharos lökések kísérik, estére mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet délután 12, 17, este 8, 13 fok között valószínű.

Korábban írtuk:

Várhatóan a délutáni, kora esti órákban éri el Pécset az a hidegfront, amely 10-15 fokos lehűlést, csapadékot, és vihart hoz magával.

A déli órákban az Észak-Dunántúlt egy nagyon erős hidegfront éri el, amely késő délután tör be a Dunántúl déli felébe, valamint a középső és az északkeleti országrészbe. A Dél-Alföldre várhatóan csak késő este érkezik meg. A front néhány óra alatt igen erős (10-15°C) hőmérséklet-csökkenést okoz, és a további veszélyes jelenségeket hordozhatja:

A front érkezésével (a fent leírt menetrendnek megfelelően) északi, északnyugati irányból viharossá fokozódik. A legerősebb széllökések a Dunántúlon többfelé meghaladhatják a 90 km/h-t, de helyenként elérhetik akár a 100 km/h-t is. Az ország más részein inkább a 70-90 km/h közötti lökések lesznek jellemzőek, de késő estétől északkeleten is valószínű 90 km/h-t meghaladó szélsebesség.

A frontot a Dunántúlon délutántól szórványosan, a középső országrészben késő délutántól többfelé kíséri zivatar. Az ezekhez társuló jelenség is főként a viharos szél lesz, de jégeső (átmérő általában 1-2 cm körül) és felhőszakadás (20-30 mm csapadék) is előfordulhat. Ez utóbbira elsősorban a középső országrészben van esély. A Tiszántúlon késő estig nem valószínű csapadék.

Vasárnap a nap első felében az északi szelet a Tiszántúlon valamint a Közép- és Dél-Dunántúlon még 70 km/h-t meghaladó lökések kísérik, majd az esti órákban viharos széllökések már nem valószínűek.

Forrás: OMSZ