Ormánság-Bőköz: mikro tájegység fesztiválja

A közvélemény számára kevéssé ismert helyi kulturális, művészeti, gasztronómia értékekre hívja fel a figyelmet a szeptember 23-ától három napon át zajló, első ízben megszervezett Ormánság-Bőköz Fesztivál – mondta Márta István az M1 aktuális csatorna hétfő délelőtti műsorában.

hirdetés

 

A fesztiváligazgató, zeneszerző kiemelte, hogy Budapesttől 280 kilométerre Dél-Baranyában három településen, Kémesen, Szaporcán és Tésenfán mintegy hatvan eseménnyel, közel háromszáz közreműködővel várják az érdeklődőket.

“Egy csodálatos természeti értékekkel megáldott mikro tájegység ad otthont a fesztiválnak, amelynek fontos szereplője a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközpontja Szaporca határában. Kiemelkedő kulturális értékekkel bírnak a falvak festett kazettás templomai, valamint egyedülálló gyűjteményével a kémesi és szaporcai tájház” – fejtette ki Márta István.

A fellépők között lesz Szirtes Edina Mókus (ő egyben a fesztivál zenei vezetője), Pál István Szalonna és bandája, Ferenczi György és a Rackajam, Sípos Mihály a Muzsikás Együttesből, Varnus Xavér, Boros Misi, a Pécsi Balett, a százhalombattai Forrás Táncegyüttes és a győri Karzat Színház; utóbbi egész napos gyerekfoglalkozásokat tart a szaporcai tájházban. Vetítenek az Ormánságról szóló dokumentumfilmeket is.

Az ingyenes fesztivál egyetlen belépődíjas rendezvénye Varnus Xavér koncertje a szaporcai református templomban, az est bevételét a templom 1888-ban készült Angster-orgonája felújítására fordítják.

Márta István szólt arról a kultúrmisszióról is, amelynek keretében szeptember 26-án a helyi általános iskola felső tagozatosait elviszik Budapestre a Nemzeti Színházba, míg az alsósok a Fővárosi Állat- és Növénykertet látogathatják meg.