Ormánsági fejlesztés indul

Megjelentek az első pályázatok a napokban az ormánsági templomrekonstrukcióhoz: a Nemzeti Kulturális Alap 300 millió forint támogatást nyújt a dél-baranyai térség legveszélyeztetettebb templomainak felújításához – jelentette be az NKA alelnöke Sellyén csütörtökön.

hirdetés

 

Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöki tisztét is betöltő L. Simon László elmondta, hogy az ormánsági templomok elsősorban védett kazettás mennyezetének és belső tereinek megóvásához szükséges forrás elkülönítését Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője kezdeményezte a kormánynál.

A meghívásos pályázat gesztora a Baranya Megyei Önkormányzat lesz, és a pénzből még ebben a kormányzati ciklusban a nyolc legveszélyeztetettebb templom felújítása kezdődhet el. A következő két évben két részletben további 600 millió forintot biztosítanak az ormánsági templomrekonstrukcióhoz, amelyben a református egyház és az érintett önkormányzatok is részt vesznek – tette hozzá.

Tiffán Zsolt még tavaly, egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az Ormánságban harmincöt templom felújítását tervezik, és ehhez kormányzati segítséget remélnek.

Úgy vélte: a templomfelújítások szervesen kapcsolódhatnak az Ormánság fellendítését célzó Ős-Dráva programhoz, mindez a megyei, valamint a községi önkormányzatok, a helyi vállalkozók és a lakosság összefogásával valósulhatna meg, segítve a munkahelyteremtést, a társadalmi, kulturális felzárkóztatást.

Rabb Péter építőmérnök akkor arról szólt, hogy a kezdeményezés keretében negyven ormánsági templom állapotát mérték fel. Az épületek felénél azt tapasztalták, hogy a tetőbeázások, a falak vizesedése és egyebek mellett a kopogóbogarak által okozott pusztítás miatt a megmentésük így is a huszonnegyedik órában kezdődne. Rámutatott: öt-hat templom rekonstrukció nélkül akár össze is dőlhet a következő években.

Zentai Tünde néprajzprofesszor azt hangsúlyozta, hogy Baranya templomai olyan kincsek, társadalmi, szellemi, művészeti értékek, hogy megmentésüknek kiemelt feladatnak kell lennie. Hangsúlyozta, hogy, a Dráva-menti festett belsejű, úgynevezett hímes, kazettás templomok különös jelentőséggel bírnak. Ezek közül példaként a közelmúltban részlegesen felújított kórósit és a drávaiványit említette. Jelezte: utóbbihoz hasonló nincs Európában.