Örök nyugalomra helyezték Toller Lászlót

A család mellett több ezer pécsi polgár, parlamenti és önkormányzati képviselők, honi és külföldi egykori barátok, ismerősök kísérték utolsó útjára dr. Toller Lászlót, Pécs korábbi polgármesterét. A 2006-ban bekövetkezett autóbalesete óta kómában fekvő városvezetőt május 10-én, a hajnali órákban érte a halál.

hirdetés
Uránia Mozi

toller

A gyászszertartáson Toller László ravatalánál Szili Katalin, az országgyűlés volt elnöke mondott búcsúbeszédet, mellette pedig Kunszt Márta alpolgármester asszony kísérte szavaival utolsó útjára az egykori polgármestert, országgyűlési képviselőt. A volt városvezető sírjánál a katolikus, a református és az evangélikus egyház egy-egy képviselője mondott imát az elhunytért.

A szertartáson Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila, Puch László és Gyurcsány Ferenc mellett megjelent a szocialista párt teljes vezetése, az egy hónapja megválasztott fideszes pécsi országgyűlési képviselők, s Páva Zsolt polgármester is.

Szili Katalin könnyeivel küzdve mondta el Toller Lászlóhoz intézett, „élete legnehezebb beszélgetésének” nevezett gyászbeszédét, melyben az egykori polgármester érdekérvényesítő képességét, kíméletlen igazságérzetét dicsérte.

Kiemelte: a volt polgármester mindig harcolt városáért, azért, hogy a főváros mellett a vidéki településekre is figyelem irányuljon. „Nem fejezted be a munkát, csak megalapoztad azt!” –  mondta, s utalt a Pécset az elmúlt években érintő fejlesztésekre, az autópályára, a kulturális főváros programra.

Szili Katalin saját pártjának mai helyzete kapcsán azt mondta: ha Toller László aktív marad, „mindenki több, s erősebb lenne”. A választási eredményre is kitért, amikor arról beszélt, hogy a szocialisták erős embere a „társadalom ítélete” után rögtön a következtetések levonására helyezte volna a hangsúlyt.

Kunszt Márta, a város szocialista alpolgármestere az egykori polgármester szakmai tevékenységét méltatta. Azt mondta, segítségével került Pécsre az országos színházi találkozó, hozzá fűződik a kulturális főváros cím megszerzése, a panelprogram.

Toller László Pécs város díszsírhelyén lelt örök nyugalomra.