Örömzene három napon át

Virtuóz dzsesszkoncert világhírű muzsikussal, vizsgahangverseny, fotókiállítás és jubileumi gála is várja a közönséget a Bornemissza Mária Énekiskola és Daltársulat tízéves fennállását ünneplő rendezvénysorozaton.

hirdetés

Tíz év alatt húsz énekkurzus másfél száz hallgatóval és számtalan koncerttel, tévé- és rádiófelvétellel, lemezekkel, kazettákkal, videókkal – szűkszavúan erről szól a Bornemissza Mária Énekiskola és Daltársulat elmúlt évtizede. S persze a sikerről, a növendékek helyállásáról, a közönség szeretetéről, és az iskolaalapító mesterekről: Bornemissza Mária előadóművészről és férjéről, Bornemissza Géza zenetanárról, producerről.

Tehetséggondozó programunkat akkor indítottuk, amikor a hagyományos énekoktatás mellett egyre komolyabb érdeklődés mutatkozott a különböző könnyűzenei irányzatok eltérő frazeológiájának, stílusjegyeinek, előadói és improvizációs technikájának elsajátítására – idézi a kezdeteket Bornemissza Mária. – Ezért több évtizedes tapasztalatainkra építve sajátos énekoktatási módszert dolgoztunk ki a férjemmel. Egyénre szabottan zajlik a munka, a hallgató adottságaihoz mérten haladunk. Tágítjuk a hangterjedelmét, s a habitusához legjobban illő stílus kimunkálásán dolgozunk.

A pécsi művész házaspár énekiskolája 2003-ban az egykori Ifjúsági Házban lelt otthonra, most a Művészetek és Irodalom Házában működnek. Itt tartják tízéves születésnapi programsorozatukat is május 30-június 1. között, melynek fővédnöke dr. Révész Mária miniszteri főtanácsadó.

Csütörtökön, 30-án 18 órakor, a jubileumi énekes találkozó első koncertjén jelenlegi és egykori tanítványaik adnak közös műsort, majd Bőhm István fotóiból és Petkó Kinga plakátjaiból az elmúlt esztendők emlékezetes pillanatait, eseményeit felidéző kiállítás nyílik. Pénteken 17 órától a tehetséges fiatalok vizsgahangversenye Bornemissza Géza rendezésében fergeteges hangulatot ígér, melyre a közönséget is várják. Ezen oklevél- és bizonyítványszerző műsorral mutatkoznak be a növendékek. A vizsgabizottság elnöke Szakcsi Lakatos Béla Kossuth- és Liszt-díjas érdemes művész lesz. Őt a programsorozat másik kiemelt rendezvényén, 31-én este nyolctól fellépőként is köszönthetjük az 50 jazz évad című születésnapi koncerten. Az idén 70 éves zongoraművész-zeneszerzőnek épp fél évszázada indult a nemzetközi karrierje. Nem szólóműsort ad, partnere ugyanis Bornemissza Mária lesz, Pécs nemzetközi rangú dzsessz-énekművésze, akinek koncertjei évtizedek óta kuriózumnak számítanak a műfaj kedvelői körében, az általa oly magas fokon művelt improvizációs énektechnika (scat) révén. Ő is jubilál az idén, de hogy hetven éves lenne, úgysem hiszi el senki!

A két születésnapos, virtuóz muzsikus: Szakcsi Lakatos Béla és Bornemissza Mária

Szombaton 11 órától ifjúsági matinét, zeneesztétikai mesterkurzust tart Szakcsi Lakatos Béla, este héttől pedig a jubileumi gálahangversenyen láthatjuk-hallhatjuk az énekiskola növendékeit. Az est második felében, az ünnepélyes díjkiosztó ünnepséget követően Bornemissza Mária és Szakcsi Lakatos Béla virtuóz örömzenéje vezeti föl az énekesek búcsúhimnuszával záruló rendezvénysorozatot.