Orrot és tüdőt fertőz

Egyszerre fertőzi az orrot és a tüdőt a Kínában felbukkant H7N9 madárinfluenza-vírus – mutatta ki a kórokozó új, egyedülálló jellemzőjét egy holland tanulmány.

hirdetés

A H7N9 madárinfluenza tavaszi megjelenése óta eddig 135 embert fertőzött meg, közülük 44-nek okozta a halálát. A kínai élőbaromfi-piacok szigorú szabályozása azonban nagy mértékben visszaszorította terjedését.

A holland Erasmus Egyetem Orvosi karának kutatói azt vizsgálták meg, hogy az emberi test mely részeiben képes megtelepedni és fertőzni a vírus – idézi a BBC hírszolgálata az American Journal of Pathology című szaklapban megjelent új tanulmányt.

A közönséges nátha vírusaihoz hasonló kórokozók azért terjednek könnyen, mert a felső légutakban, az orrban és a torokban telepednek meg, tehát tüsszentéskor nagy mennyiségű kerül belőlük a levegőbe. Más veszélyesebb vírusok, mint a H5N1 madárinfluenza a légutak alsó szakaszát támadják meg, ahol halálos tüdőgyulladást okozhatnak. Az új vírus egyszerre képes mindkettőre.

“Ezt korábban nem mutatták ki ezen kórokozóról. A tanulmány azt a tényt emeli ki, hogy ez a vírus egyszerre képes emberről emberre terjedni és tüdőgyulladást okozni” – magyarázta Thijs Kuiken, a kutatás egyik résztvevője.