Parlamenti bizottság Pécsen

Kihelyezett ülést tartott pénteken az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága Pécsett a Határon Túli Magyarok Fesztiválja keretében. A Határon Túli Magyarságért Alapítvány székhelyén tartott eseményen dr. Hoppál Péter és dr. Szili Katalin bizottsági tagok és pécsi országgyűlési képviselők jelentek meg, de Páva Zsolt polgármester is részt vett a programon.

hirdetés

Az ülés egyik fő témája a pécsi székhelyű Határon Túli Magyarságért Alapítvány két évtizedes munkája volt, de szó esett a civil szervezetek finanszírozásáról és támogatásáról is.  A programban egy fotókiállítás megnyitása, az ókeresztény sírkamrák megtekintése és a szabadtéri Néptánc- és Népzenei Est megnyitója szerepelt.

Hoppál Péter a bizottság tagjaként örömét fejezte ki, hogy számos más helyszín után végre Pécs is otthont adhat egy kihelyezett ülésnek. Elmondta, hogy szerinte az alapítvány 22 éve hiánypótló tevékenységet végez mind az országban, mind külföldön. A mostani pécsi eseményt pedig erősen szimbolikus jellegűnek titulálta.

Felhívta rá a figyelmet, hogy a rendszerváltás óta nem tartottak kihelyezett ülést a városban.

Szili Katalin elmondta, hogy a Határon Túli Magyarságért Alapítvány rendezvénye miatt kerülhetett Pécsre a kihelyezett ülés. Ennek kapcsán pedig kiemelte, hogy fontosak a civil összefogások a Kárpát-medencében. Az országgyűlési képviselő szerint a külhoni magyaroknak megadott állampolgársággal és az azzal járó választójoggal egy új időszámítás kezdődött.

  • Scheer Jutka ( Ausztralia )

    Tisztelt Parlamenti Bizottsag !! Merjuk remelni, hogy a szorvanyban elo Magyarokrol sem feledkeznek meg . udvozlettel Scheer Jutka