Kevés drogot fogyasztanak a magyarok

Aki a dizájner drogok útját választotta

Elsőre talán meglepő, de mindenképpen jó hír, hogy az EU kábítószerügyi központjának (EMCDDA) 2014-es évi jelentése alapján Magyarország a drog által kevésbé fertőzött országok közé tartozik. Míg az Egyesült Királyságban ezer főre 8,3 heroin fogyasztó jut, Magyarországon csupán 0,5.

hirdetés

A napokban, „Fiatalok szerhasználata” címmel megjelent kutatás egyik fontos következtetése, hogy a szerfogyasztás tekintetében nem a tágabb környezet, hanem a család és a barátok által követett minták a legmeghatározóbbak a fiatalok számára. Míg a szert nem használó válaszadók 84%-a állította, hogy a családja összetartó, addig a szert már próbálók között csak 54% volt ez az arány. Elgondolkodtató az is, hogy a „szüleim számára fontos, hogy egészségesen éljek” kérdésre az előbbi csoport 93%-os eredményéhez az utóbbinál csupán 72%-os ez az adat.

Nem meglepő a fentiek alapján, hogy a következtetések szerint elsősorban olyan megelőző programokra van szükség, amelyek többek között a családok összetartását, az iskolai közösségeket erősítik, konstruktív szabadidős tevékenységeket állítanak a középpontba és a deviáns életszemléletek egészséges alternatíváját mutatják fel a fiataloknak.

Az első számú feladat tehát a megelőzés, és az új Nemzeti Drogellenes Stratégia is ezt tekinti fő céljának. Értékközvetítésének középpontjában a tiszta tudat, a józanság, az egészséges életmód kultúrája, a közösségben való részvétel jelentősége áll. Hosszú távú célként jelöli meg, hogy a fiatalok számára ne legyen kulturálisan elfogadott a droghasználat. A fenti célok közvetítésére indult el a „Legyen más a szenvedélyed!” európai uniós finanszírozású, a TÁMOP 5.2.9 program keretében megvalósuló, kiemelt projekt, amely 2014. március 26-i nyitásától

kezdődően a 2015. június 27–i hivatalos zárásáig mintegy 10 000 diák, pedagógus és közel 500 szakember figyelmét hívja fel arra, hogy a korosztályhoz és az érdeklődési körhöz tartozó pozitív, karaktert építő „szenvedélyek” – mint a sport, a tánc, a képzőművészet vagy a zene – milyen komoly szerepet játszanak a megelőzésben.