Összefogással újulna meg a Jókai udvara

Az első milliók máris a tarsolyban csilingelnek, így semmi akadálya, hogy a közelgő vakáció az első napján munkások dolgozzanak a pécsi Jókai Mór Általános Iskolában. Ahol szülői kezdeményezés és széles körű társadalmi összefogás nyomán a szeptemberi becsengetés már a „Feketéből zöldet” projekt első ütemének keretében megújuló-megszépülő udvarrészbe invitálhatja a diákságot.

hirdetés

A nagy múltú Jókait nem szükséges bemutatni a pécsieknek. Hagyományos oktatási-nevelési értékrendje, a diákság tanulmányi sikerei jóvoltából a beíratkozási kívánságlisták élén szerepel.

A termékeny műhely kvalitásaival ugyanakkor egyre nagyobb kontrasztot mutatnak a test művelésének színterei, különösen az iskolaudvar. Amelynek fekete salakja-pora lassan több kárt tesz a különben ugyancsak cserére érett, kicsi tornateremből gyakran ide kényszerülő gyerekek egészségében, mint amennyit a testnevelésórák használnának nekik.

E ponton a történet a Jókaiban fordulatot vett. Néhány szülő és pedagógus ugyanis példaértékű módon elhatározta, hogy saját maga teszi meg az első lépést. Az ügynek megnyerték Priskin Pál igazgató és a tanári kar háttértámogatását, s egy lelkes kis csapat szabadidőt nem kímélve, lépésről lépésre építette fel a „Feketéből zöldet” projektet.

Az összességében harmincmillió forintosra tervezett felújítást három fázisra osztották: a hatmilliós első szakasz fedezetének túlnyomó része az adakozók jóvoltából már be is folyt az iskolai alapítvány kasszájába, így a munkagépek a nyári szünet első napján föl is vonulhatnak a legrosszabb állapotban lévő, fekete salakos hátsó udvarba. Ezzel teremtenek alapot a célként kitűzött, modern, esztétikus játszó- és pihenőkertet, a majdani új aszfaltos kézilabdapályát is magában foglaló gyönyörű iskolaudvarnak.

Az egyelőre erkölcsi támogatóként a projekt mögé álló önkormányzatnak is utat mutatva az első befizetők maguk a szülők voltak, ki-ki anyagi lehetőségei szerint; az egyik kisdiák saját egynapi uzsonnapénzén váltott magának a zöld gyephez talpalatnyi jogot.

A szülői befizetések határai azonban végesek. A projektgazdák ötletei kevésbé: ki-ki saját szakterületéről, munkahelyéről, vállalkozásából elérhető „közvetett” támogatást adott. Ily módon „ajándékba” készültek el többek között a cégeknek szóló kiajánlók, a komplett kiviteli tervek, de munkagépek, eszközök, berendezések, és persze nagyon sok élőmunka is szerepel a felajánlások sorában.

A teljes megvalósítás ennél is szélesebb összefogást igényel: az iskola, a szülői közösség pedig azért szólítja meg a tengernyi hasonló kéréssel szembesülő vállalkozói szférát, mert az első kapavágásokat megtette maga. Nem úttörőket, a pénzüket egy ködbe vesző álomba fektetőket, hanem egy már megkezdett út kikövezéséhez követőket verbuvál. Cserébe ugyancsak kreatív marketingötletek sokaságát ajánlva – hatszázötven diák, illetve a belváros egyik szép parkjának is díszévé váló udvarban majd naponta gyönyörködő polgárok öröméről nem is beszélve.

A projektről bővebb infó: www.jokai-pecs.hu/fekete; www.feketebolzoldet.hu
A befizetéseket pedig erre a számlaszámra várják: Jókai Iskola Alapítvány;
Szigetvári Takarékszövetkezet, 50800111-11058894

Szűcs Zsolt írása.