Összefogtak a pécsiek a hajléktalan kismamáért!

Dominik már hét hónapos, nyugodt baba

Tavaly decemberben járta be a sajtót annak a kismamának a története, aki nyolc hónapos terhesen az utcán élt. Akkor sikerült elintézni, hogy a szülés után a családok átmeneti otthonába kerüljön Kati és babája, Dominik. A hajléktalan kismamán rengetegen segítettek, de egyelőre csak decemberig biztos a tető a fejük felett. Addig maradhatnak ugyanis az átmeneti otthonban. 

Dominik békésen és jóllakottan szunyókál, mikor megérkezik hozzájuk egy hatalmas csomag adomány. A hét hónapos kisfiú nem érzékeli azt még, hogy milyen kálvárián van túl, s min kellett keresztül mennie még a születése előtt.

Dominik már hét hónapos, anyukáját adományokkal halmozzák el a pécsiek – forrás: Mosolymanó Facebook

– Egy védőnő hívta fel a figyelmünket arra, hogy van egy kismama, aki nyolc hónapos terhesen egy műanyag sátorban lakik, és ha nem talál megoldást, akkor szülés után a csecsemő nélkül kerül vissza az utcára – meséli a kezdeteket Vörösné Deák Andrea, a Mosolymanó Egyesület vezetője. A családokat segítő szervezet azonnal felkereste a húszas éveiben járó Katit, hogy közösen találjanak neki otthont.

– Sikerült is elintézni, hogy szülésig egy hónapot a kórházban legyen – mondja Andrea, aki azóta is tartja a kapcsolatot a fiatal asszonnyal.

Kati a kisbabájával a szülést követően már a családok átmeneti otthonába került, ahol rendszeresen segítik őt az adományozók. Másik gyermeke, aki jelenleg nevelőszülőknél él, rendszeresen látogatja őket. De amíg nem tudja biztosítani a gyermekek elhelyezését az asszony, nagyobbik fiát nem veheti magához.

Kati most ventilátort és babaholmikat kapott – forrás: Mosolymanó Facebook

– Pár napja tettük ki a közösségi oldalunkra, hogy a nagy meleg miatt jó lenne egy ventilátor, másnap már hozták is. Ugyanakkor Katinak minden segítségre szüksége van, mert hiába szeretne dolgozni, a baba körül sürög-forog állandóan – mondja Andrea.

Folyamatosan hozható Dominik részére 3-as méretű pelenka, törlőkendő, hétköznapokon 8:00-17:30 között, a Mosolymanóba.

A fiatalasszony állami gondozásban nevelkedett, így a családjára nem számíthat. Párja pedig elhagyta őket. Most a legnagyobb célja, hogy decemberig rendezni tudja helyzetét, hogy az átmeneti lakhelyből egy rendes otthonba vihesse haza két pici gyermekét.

Jelenleg a Mosolymanó Egyesület 139 családnak nyújt rendszeres támogatást a hozzájuk érkező felajánlásokból.