Ősszel nyit ki a középkori egyetem + Nézze meg, milyen most! – Galéria!

A már megtaláltakon kívül újabb és újabb több száz éves leletek felbukkanására számítanak a középkori egyetem rekonstrukciójával egy időben zajló ásatásokon. Mindez nem hátráltatja a munkák nyár végére tervezett befejezését. Szeptemberben már beléphetünk a régi universitas ma még felújítás alatt álló területére.

hirdetés

GALÉRIA. KLIKK IDE!

Nemsokára páratlan élményben lehet része minden pécsinek és a városba látogatóknak, hiszen feltárja kapuit a város egyik értékes, ám elfeledett része, a székesegyház mögött lévő középkori egyetem. ősszel vonultak fel ismét a munkagépek a területre, ahogy befejezzék az egykori universitas által használt épületek negyed évszázada elkezdett feltárását és rekonstrukcióját.

Az Aranyos Mária kápolna környezetében a kivitelezési munkák során eddig fel nem tárt középkori régészeti leletek kerültek elő. Kiderült, hogy valószínűleg már a 13. században is állhatott itt egy kápolna, jóval korábban, mint ahogy azt eddig vélték. Ennek vörös márvány és márgalapokkal burkolt padlójára az Aranyos Mária kápolna falai alatt bukkantak a régészek.

Az új felfedezés miatt némileg át kellett terveztetnie az MNV-nek a terület e részét, azonban – ahogy a sajtóosztály jelezte lapunknak – mindez a műemlék-együttes tervezett átadási időpontját nem érinti; az a város napja körül, azaz szeptember legelején megtörténik.

Mint ismert, a több mint százmillió forintot felemésztő beruházással a középkori egyetem épületében egy modern, többfunkciós, prezentációk megtartására alkalmas helyiséget, kiállítóteret alakítanak ki.

Május közepére az egyetem épülete – néhány belső restaurátori feladattól eltekintve – készen áll: a keleti feljáró, a bástyaszerkezetek elkészültek, a kettős várfalrendszer statikai megerősítése, a középkori várfalszövet kialakítása megtörtént, a területen pedig jelenleg a kertészeti munkák végső fázisa folyik – tudtuk meg a felújításokat végző tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. sajtóosztályán.

Így mára a már meglévő északi várfalsétány folytatásaként létrejött egy olyan belső pihenőpark, amely a történelmi atmoszféra felidézésével a város egy új, nagyszerű pihenőhelyévé válhat. Ezzel együtt egy olyan kilátóterasz i épült, mely merőben új perspektívából mutatja meg a székesegyházat és közvetlen környezetét.

Az átadással sem fejeződik viszont be a középkori Pécs minél jobb megismerhetőségét célzó munka. A nyugati várfalsétányra kiterjedő régészeti ásatási munkák eredményeinek ismeretében kerül majd sor a nyugati várfalsétány, valamint a Keresztelő Szent János káptalan leleteinek rekonstrukciójára. A tervek szerint 2013-ban, szintén az MNV finanszírozásában, az úgynevezett második ütem lezárultával a teljes rekonstrukció elkészül, és egy egészet alkotva Pécs turisztikai kínálatát bővíti.

Az 1367-ben alapított egykori intézmény nem is hasonlított egy maihoz. Két kezünkön meg tudjuk számolni, hány hallgatóról maradtak fel írásos emlékek, s az oktatás sem nagy létszámot befogadó egyetemi épületekben folyt. Az alapismereteket adott és jogi ismereteket nyújtott az universitas.