Összesen 165 évesek, mégis örökifjak

Hármas jubileumot jelez a meghívó: a Bartók Béla Leánykar 40, a Mecsek Kórus 55, és karnagyuk, Kertész Attila 70 éves. E tripla születésnapot ünnepelhetjük meg méltóképpen március 24-én, a Kodály Központban 18 órakor kezdődő hangversennyel. A Pécsi Tavaszi Fesztivál keretében rendezendő koncertet prominens személyek is megtisztelik jelenlétükkel, s természetesen az egykori kórustagokat is nagyon várják, minden más érdeklődő mellett.

hirdetés

A hét elején hivatalossá vált hír, miszerint Pécs rendezheti 2015-ben a XIX. Europa Cantatot, egy kicsit még ünnepélyesebbé teszi a szombati jubileumi gálát, melyen a város gazdag és sokszínű kóruséletének két meghatározó, hazai és nemzetközi viszonylatban is elismert együttese lép fel örökifjú karnagyuk vezetésével. Ez utóbbi jelző sem túlzás. Kertész Attilát nemcsak lélekben tartja karban a muzsika, a közös éneklés.

Tanítványainak népes tábora is csak akkor csodálkozik rá az idő múlására, ha utánaszámol, milyen régen lehetett tagja a Bartók Béla Leánykarnak. Ezt a kórust Kertész Attila még a Janus Pannonius Gimnáziumban alapította, ahonnan 1975-ben kerültek át a Kodályba. Végigénekelték egész Európát, Bartók és Kodály nőikari műveinek avatott és lelkes megszólaltatóiként. A közeljövőben a Hungaroton készít velük lemezfelvételt.

A Mecsek Kórusnak Hegyi József, Tillai Aurél és Nagy Ernő után, 2001-ben lett a vezetője Kertész Attila. A nagy hírű, itthon és külföldön ugyancsak sikeres, elismerésekkel jutalmazott együttesben sokan énekelnek a Bartók Leánykar egykori tagjai is, akik kórusokon keresztül is követik kedves karnagyukat. Az EKF-év rendezvénysorozatának igen aktív szereplői voltak, s fellépőként részesei lehettek a Kodály Központ nyitóünnepségének is. Idén júliusban Spanyolországban, ősszel pedig Olaszországban vesznek részt egy-egy nemzetközi megmérettetésen.

De most a pécsi közönség előtt lépnek színpadra. Március 24-iki koncertjüket Karai József: Szép a tavasz, szép a nyár című népdal-feldolgozásával kezdik, ez lesz a kompozíció pécsi bemutatója, azaz ekkor csendül föl városunkban először. A szerző úgy fél évvel ezelőtt ajándékozta nekik a művet, amikor betegágyánál meglátogatták őt.

A műsor első felével Bartók Béla előtt tisztelegnek, ennek keretében adják elő a Pannon Filharmonikusok tagjaiból álló kamarazenekar közreműködésével Bartók: Öt egyneműkar kiszenekari kísérettel című ciklusát is.

Az est második felében jó pár Kodály-művet hallhat a közönség, köztük megzenésített Ady- és Petőfi-verseket. Itt kap helyet Tillai Aurél: Mohácsi nóták című darabja, amely Karai Estéli nótázása mellett hozzásegítette őket a hat évvel ezelőtti spanyol fesztiválgyőzelemhez. Nincs a világnak olyan pontja, ahol ez utóbbi kórusművel ne aratnának osztatlan sikert. Mostani fellépésüket is ezzel zárják majd.

– Nagy öröm számomra ily módon ünnepelni ezt a három jubileumot, ráadásul ebben a fantasztikus koncertközpontban – lelkesedik Kertész Attila Liszt-díjas karnagy. – Jeles tanítványaim közül néhányan, Gregorovics Tamás, Lantos Judit, Nagy Johanna és Rózsa Bernadett szólót is énekelnek. Nagyon várjuk már mindannyian, öröm lesz újra együtt muzsikálni azokkal, akikkel a zene köt össze, immár évtizedek óta. Bízom benne, hogy körünkben fogadhatjuk Kodályné Péczely Saroltát is, aki Páva Zsolt polgármester úrral közösen vállalta az est fővédnökségét. Első ízben látogat a Kodály Központba dr. Kollár Éva Liszt-díjas karnagy is, a KÓTA elnöke. Azt hiszem, lélekemelő estének nézünk elébe.