Összevonják a krízissegélyeket

Jövő év január 1-jétől összevonják az önkormányzatok által krízishelyzetben adható három támogatást – döntött az Országgyűlés hétfőn.

hirdetés

A képviselők 234 igen szavazattal, 44 ellenében és 32 tartózkodás mellett fogadták el Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter előterjesztését

A jogszabály szerint jövőre önkormányzati segély néven egységesül az átmeneti és a temetési segély, valamint a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás. A jogosultság jövedelemhatára a mindenkori nyugdíjminimum 130 százaléka, azaz jelenleg 37 ezer 50 forint lehet – azok kaphatnak tehát segélyt, akiknél az egy főre számított családi jövedelem nem éri ezt el.

A települési önkormányzatoknak legkésőbb az év végéig kell megalkotniuk az önkormányzati segély megállapításának, kifizetésének, folyósításának és a felhasználás ellenőrzésének szabályairól szóló rendeletet.

A jogszabály szerint önkormányzati segélyben elsősorban azokat részesíthetik, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező nem várt többletkiadások – betegség, haláleset, elemi kár elhárítása, illetve gyermekneveléssel összefüggő kiadások – miatt segítségre szorulnak.

Soltész Miklós szociális államtitkár a javaslat parlamenti expozéjában az összevonás előnyének nevezte, hogy áttekinthetővé válik a szabályozás, ugyanakkor csökkennek az adminisztrációs terhek, az állampolgároknak ugyanis csak egyszer kell benyújtaniuk kérelmüket. Hangsúlyozta azt is: nincs meghatározva a támogatás maximuma, így az egységesítés nem érinti hátrányosan a jogosultakat.

  • Erzsi

    Mért nem lehet a 43 as busz menetidejét süriteni.A legutolsó faluba is több busz megy mint Újhegyre.