Negyedmilliárdot vár Pécs a társaságaitól

Idén a Pétáv Kft. és a Tettye Forrásház Zrt. segítségét is kéri az önkormányzat ahhoz, hogy pénzügyi stabilitását biztosítani tudja. Előbbi cégtől ötven-, utóbbitól kétszázmillió forintra tart igényt a város. Csizi Péter alpolgármester szerint a társaságok hatékony működése teszi lehetővé a bevétel e formáját.

hirdetés

A jelenlegi pécsi városvezetés a korábbi gyakorlattal szemben a saját tulajdonában lévő gazdasági társaságainak nyereségéből is szeretne részesedni, hogy az önkormányzat bevételei a terveknek megfelelően alakuljanak. Idén a vízszolgáltatótól és a távfűtési társaságtól kér pénzt Pécs, így összesen 251 millió forinttal segítenék e cégek a költségvetési egyensúlyt 2012-ben.

Mint azt Csizi Péter lapunknak elmondta, a városvezetés Pécs pénzügyi konszolidációjának kezdetén amellett döntött, hogy nagyfokú kiadáscsökkentést, s komoly bevételnövelést érjen el. Ma jutottak el arra a szintre, mondta, hogy immár a város tulajdonában álló gazdasági társaságoktól is elvárják: nyereségükből járuljanak hozzá az önkormányzat büdzséjének egyensúlyához.

A lehetőségekről szólva azt mondta, nem véletlen vette át a város a vízszolgáltatást a Pécsi Vízmű Zrt.-től, mert úgy tartották, a korábbi, részben francia tulajdonban álló, felduzzasztott cégből „kifolyt a pénz”, s a társaság nyereségtermelés helyett inkább terjeszkedett. Emlékeztetett rá: a Pécsi Vízmű öt év alatt összesen fizetett Pécsnek akkora mértékű osztalékot, mint a Tettye egy év alatt. Ugyanígy a Pétáv is hatékonyan működött az elmúlt években, azaz idén először osztalék megfizetésére alkalmas céggé vált.

A költségvetés tárgyalásakor több ellenzéki képviselő azt javasolta, hogy kérjen a város nagyobb osztalékot a cégektől, illetve várja el azt más, önkormányzati tulajdonú társaságoktól is.

Csizi Péter erre azt mondja, Pécs örömmel kérne osztalékot a Pécs Holdingtól is, ám a városi vagyonkezelő egyelőre nincsen abban a helyzetben, amire létrehozták. Ahelyett ugyanis, hogy a város aktív befizetője lenne, olyan, korábban felvett hiteleket kell fizetnie – mint a reptér építésére és az Expo Centerre felvett kölcsön -, amelyek egyelőre nem teszik ezt lehetővé. Mint mondta, ha annak idején a szocialisták nem vágnak be átgondolatlan beruházásokba, ma a holding Pécs egyik bevételi forrása lehetne.

Az alpolgármester a cégek jövőbeni osztalékfizetésével kapcsolatban azt mondta: szeretnék elérni, hogy a későbbiekben még több társaság járuljon hozzá Pécs működéséhez. Ezért amint a vállalatok olyan helyzetbe kerülnek, felkérik őket a befizetésekre. A következő ilyen lehet a Pécsi Temetkezési Kft., amely működésének hatékonyabbá tételével alkalmas lehet a feladatra azzal, hogy szolgáltatási minősége nem változik.