Öt és fél évre ítélték a volt vámparancsnokot

A Baranya Megyei Bíróság öt és fél év börtönbüntetéssel sújtotta csütörtökön, nem jogerősen, Bakos Gyulát, a Vám- és Pénzügyőrség volt dél-dunántúli parancsnokát, amiért 2009-ben kedvezőbb vámeljárást ígért egy pécsi vállalatnak, ha ott a barátja által képviselt céget bízzák meg őrző-védő feladatokkal.

hirdetés

MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

A bíróság Oltai Judit vezette tanácsa Bakos Gyulát vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel, hatáskörtúllépéssel elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés miatt marasztalta el. A cselekményben felbujtóként közreműködő barátját, a csütörtöki tárgyalásról és az ítélethirdetésről távol maradt Balogh Zoltánt öt év börtönbüntetéssel sújtották.

A tényállás szerint a Vám- és Pénzügyőrség 2009-ben utólagos vámellenőrzést rendelt el a 2007 májusa és 2009 szeptembere közötti időszakra a finn érdekeltségű, elektrotechnikai termékeket gyártó Elcoteq Magyarország Kft.-nél. A vizsgálat során kiderült: a cég helytelen vámtarifaszámon jegyezte egyik alkatrészét, amelynek következményeként a vámtartozása elérte az 1,1 milliárd forintot.

A pénzügyőr parancsnok az Elcoteqkel kapcsolatos vizsgálatról, annak eredményéről, valamint a tartozás csökkentésének lehetőségéről beszélt egy vagyonvédelmi cég vezető munkatársaként dolgozó barátjának, Balogh Zoltánnak. Balogh rávette Bakos Gyulát, szervezzen neki találkozót a finn cég vezetőjével, hogy az általa képviselt társaság piacot szerezhessen, és érzékeltesse vele: a vámeljárást jelentősen befolyásolja üzleti megállapodásuk sikere.

Bakos Gyula személyes találkozót szervezett az Elcoteq amerikai állampolgárságú vezetőjével, akit tájékoztatott a vizsgálat eredményéről, és megjegyezte, hogy a milliárdos vámtartozás 52 millió forint plusz áfára is csökkenthető, cserébe barátját ajánlotta a vezető figyelmébe, kérve, hogy fogadja őt.

Az Elcoteq ügyvezetője találkozott a pénzügyőr parancsnok barátjával, aki felajánlotta az őrző-védő szolgálat ellátását, de azt a választ kapta, hogy e munkát egy pályázaton nyert társaság végzi. A férfi ekkor felvetette a nyertes cég átvilágításának lehetőségét, és azt, hogy a feltárt hiányosságokra hivatkozva az Elcoteq megválhatna attól, s az ő cége léphetne a helyébe.

A vesztegetés ügyében az Elcoteq ügyvezetőjének feljelentésére nyomozás indult. Az érintettek megbeszéléseit és telefonbeszélgetéseit lehallgatták, a bíróság a vádlottakat ezen bűnügyi információk és tanúvallomások alapján ítélte el.
Amikor az eset kiderült és az ügyben nyomozás indult, Bakos Gyulát felfüggesztette beosztásából a vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka. A testülettől Bakos idén januárban távozott.

A bíróság Bakos Gyula terhére rótta azt is, hogy korábban információkat adott barátjának a pénzügyőrség autóinak keréktárcsa-beszerzéseivel kapcsolatban, így a férfi egy másik érdekeltsége révén kedvezőbb árajánlatot tudott adni.
Bakos Gyula az eljárás során tagadta, hogy az Elcoteq esetében jogtalan előnyhöz akarta juttatni barátját. Azt mondta: azért szervezett találkozót a cégvezetővel, mert erkölcsi kötelességének érezte, hogy megoldást keressen a régió meghatározó foglalkoztatójának gondjára, amelynek gazdálkodását – szerinte – megingatta volna egy ekkora összegű vámtartozás. Üzleti ajánlatról pedig nem beszélt, szavait félreértették, vagy rosszul fordították.

A volt parancsnok a második vádpontban elismerte bűnösségét, de hangsúlyozta: jóhiszeműen járt el, arra törekedett, hogy a keréktárcsák beszerzése minél kevesebbe kerüljön a vám- és pénzügyőrségnek.

Bakos Gyula korábban rendőrként dolgozó, kényszervallatás miatt elítélt barátja tagadta bűnösségét, egyben cáfolta, hogy arra kérte volna a pénzügyőr parancsnokot, a vámeljárással összefüggésben szerezzen előnyt számára az Elcoteqnél. Elismerte: piacszerzést várt az Elcoteq vezetőjével való találkozástól, és ezt az ott működő biztonsági szolgálat hiányosságainak felfedésével kívánta elérni.

A tanácsvezető bíró az ítélet indokolásában hangsúlyozta: Bakos Gyulának vezető köztisztviselőként pártatlan magatartást kellett volna tanúsítania, a tudomására jutott szolgálati titkokat pedig kötelező lett volna megőriznie.
Oltai Judit megjegyezte azt is, hogy az Elcoteq nem emelt kifogást a vámtartozás összege miatt, Bakos Gyulát senki nem kérte annak csökkentésére. A bíró úgy vélte: a jószolgálati tevékenység nem összeegyeztethető a pénzügyőr parancsnoki pozícióval. Méltányosságot nem gyakorolhatott volna, mert az ő feladata az állam bevételének behajtása volt.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlottak terhére súlyosításért, Bakos Gyula és a védők felmentésért, valamint enyhítésért fellebbeztek, így az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a vám- és pénzügyőrség 2011. január elsejétől egységes szervezetben, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban működik.

  • Névtelen

    Megérdemli! Nagy rohadt komcsi volt tarjánban a mentőknél!