Ízek és illatok: öt napon át főszerepben

Ínycsiklandó illatok, különleges ételek és számtalan szemet gyönyörködtető portéka várja az első Pécsi Fűszerünnepre kilátogatókat. A Széchenyi és a Jókai téren több százan vettek részt az ötnapos rendezvény szerdai nyitányán.

hirdetés

GALÉRIA. KLIKK IDE!

A pécsi városvezetés által hagyományteremtőnek szánt fesztiválra több mint hatvan árus érkezett különleges termékeivel. Van, ahol négyszázféle előre csomagolt fűszerkülönlegességet kínáltak, de nem maradnak el a népszerű mediterrán konyha alapvető ételízesítőit ajánló standok sem. De gazdag mézválaszték, lacikonyha, lángosozó, kürtöskalácsos is várja a hagyományos ízek kedvelőit, de azoknak sem kell csalódniuk, akik ennél rafináltabb étkekre vágynak. Az egyik, Budapestről érkezett grillstandon például egy, még a Sétatér Fesztiválra kitalált recepttel csábítják az arra járókat.

AZ ÖTNAPOS RENDEZVÉNY PROGRAMJAIT IDE KATTINTVA TALÁLJA MEG!

A csirkés lepény pikantériáját a paradicsom és a házi pesto kombinációja adja, amelyet némi tokaji furmint bolondít meg – meséli az árus. Illatát már messziről érezni, így nem is csoda, ha sorra állnak meg pavilonjuk előtt, s távoznak teli tányérral a látogatók.

Néhány méterrel arrébb tízféle pogácsát kínálnak a nagymama receptjei szerint, s ha már fűszerünnep, nem maradhatnak el a házi gyümölcsökből készült különleges frissítők, amelyen a menta és a citromfű nemcsak díszítésként szolgál.

Apropó, italok: szinte minden híres magyar történelmi borvidék képviselteti magát: itt vannak a Mátra környékének könnyed fehérborai, de tokaji és szekszárdi nedűket is találunk a sorokon korzózva, ahogy Villány borai sem maradhattak ki a szegényesnek semmiképp sem mondható felhozatalból. Ugyanez mondható el a pálinkakínálatról is.

Apró szünet: kezdődik a hivatalos megnyitó – a dzsámi előtti pulpituson Csizi Péter alpolgármester teszi fel a kérdést: miért éppen fűszerünnep? A válasz – mint mondja – a kultúrában keresendő, amelynek Pécs immár városa is.

– Mi más tudja a kulturális sokszínűséget átadni, mint a fűszerek kavalkádja, amely nemcsak a szemünknek, hanem ízvilágunknak is ad egy óriási élményt. Egy olyan élményt, amelyet a sokrétű kultúra nyújt a városnak – fogalmazott Csizi Péter.

Az elégedett arcokkal teli asztaloknál és az árusok között sétáló fesztiválozók között ismert pécsi személyiségek is feltűnnek. Csaba Derst, a város főépítészét a városháza elé ültetett zöldfűszerek mellett kaptuk diktafonvégre.

– Amit nagyon szeretek, az mentás limonádé, olyannyira, hogy a teraszunkon három mentacserje is volt. A reggeli kávé mellett, locsolás után nézegettem, hogy melyik növény mennyit nőtt – mesélte.

Nagy „Bagoly” Leventét, az ismert Ferencesek utcai antikváriust épp egy étteremkalauzzal a hóna alatt sikerült megállítani, nekiszögezve a kérdést: mit főzött legutóbb?

– Egy egzotikus cukkinis cucc volt, amibe mindenféle vackot beleraktam: cukkini, répa, kakukkfű – sorolta a hozzávalókat. Előtte pörköltet főztem petrezselymes krumplival, metélőhagymás és medvehagymás salátával. Az utóbbiból nyolc vagy tíz üveggel raktam el befőttet – árulta el. – Otthon egyébként tele vagyunk házi fűszerekkel, amelyeket a Ferencesek utcai kis fűszerestől veszünk, a balkonon cserepekben neveljük őket – tette hozzá a könyvárus, aki a hétvégi megagrill-versenyre is kinéz tervei szerint, már csak azért is, mert barátai is részt vesznek a nem mindennapi megmérettetésen.

A versenyzőknek azonban nem lesz könnyű dolguk, ha bizonyítani akarják: a hús vagy a zöldség nemcsak a hagyományos, hanem eredetileg más célra készült eszközökön, eszközökkel is megsüthető.