Ötletpályázatot írnak ki egy Csontváry Múzeumra

A Csontváry Múzeum felújítását hamarosan befejezik

Pécsen maradnak a Csontváry-képek – szögezte le Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő, kulturális államtitkár azt követően, hogy Lázár János egy másik Csontváry Múzeum felhúzását emlegette csütörtökön. 

hirdetés


 

A mai kormányinfón mindössze egy félmondatban említette meg Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy ötletpályázatot írnak ki egy Csontváry Múzeumra. Az, hogy ez mégis pontosan mit jelent, nem derült ki a szokásos, a kormányzati elképzelésekről szóló tájékoztatón. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy nemcsak Pécsen lenne ilyen létesítmény, hanem az ország egy másik pontján is.

Hoppál Péter úgy reagált, hogy a Budai Várban nagy közönségsikerrel zajló, júliusban nyílt Csontváry-kiállítás az év végén zárul. Az eddig is Pécsett kiállított Csontváry-képek januárban visszaérkeznek a baranyai megyeszékhelyre.

Hangsúlyozta,  a Magyar Nemzeti Galéria 2014-ben újabb 10 évre meghosszabbította a nem pécsi tulajdonú Csontváry-képek pécsi letétbe helyezését. Így az ötletpályázat nyomán ugyan nem zárható ki, hogy újabb Csontváry Múzeum létesüljön Magyarországon, de egy Csontváry Múzeum már működik évtizedek óta, és még tíz évig a szerződéses feltételek miatt működni is fog, az pedig Pécsett található.

 

 

  • kompetens majom

    nosza, hajrá, be kell adni az ötleteket a pécsi helyszínekkel.