Ötletversenyt hirdet a PTE

2015. szeptember 25-26-án rendezi meg a Pécsi Tudományegyetem az I. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferenciát. A programhoz kapcsolódóan országos hallgatói ötletversenyt hirdetnek, amelyre 2015. szeptember 18-ig várják a pályázatokat minden témában, ami a 3D megjelenítéshez – nyomtatáshoz, virtuális valósághoz kapcsolódik.

hirdetés

A három dimenziós nyomtatási technológia születése, fejlesztése és terjedése az orvostudomány fantasztikus, szinte soha nem látott fejlődését vetíti előre. Maga az egészségügy hihetetlen nagy és kifogyhatatlan társadalmi igényekkel megáldott, óriási piaci potenciállal rendelkező terület, így nem is lehetett kérdéses, hogy az innováció jelentős hányada hamarosan erre felé talál utat magának. Az utóbbi néhány évtizedben a diagnosztikában (főként a képalkotásban) végbement, és jelenleg is folyó fejlesztések eredményét hamar felismerve megkezdődött a gyógyászati célú 3D nyomtatási technológiák rohamos fejlesztése. A mozgásszervi betegségek, traumatológia területén már most is látványos eredményeket figyelhetünk meg; nyomtattak már fejsérülést szenvedett beteg számára koponyacsontot, de készítettek már fület is 3d nyomtató és sejtinjekció segítségével.

A technológiai áttörés még éppen csak elkezdődött, jelentősége szinte még felfoghatatlan. Gondoljunk bele: koponya, csigolya, ízületi alkotóelemek, légcső, állkapocs protézis tökéletes anyagokból, ezredmilliméteres pontossággal, személyre szabva, elérhető költséggel és rövid idő alatt. Ez már a jelen, és a jövő várhatóan még ennél is megdöbbentőbb lesz. Egyes kutatók szerint nem járunk messze attól, hogy a beteg minden igényét kielégítően akár szerveket „nyomtassunk”, mások egyenesen a társadalom elöregedésének problémáját látják megoldódni ez által. Sci-fi? Már egyáltalán nem; ráadásul kézzelfoghatóbb közelségben van, mint azt a legtöbben gondolnák, legalábbis azoknak, akik Pécs közelében laknak vagy járnak szeptember végén.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában megrendezésre kerülő konferencián a szakmai kiállítók mindkét nap folyamán eszközbemutatókat tartanak, így közvetlen közelről lesz lehetőség munka közben megfigyelni a 3D nyomtatókat, valamint megtekinteni ezzel a technológiával készült termékeket. A bátor érdeklődők 3D-s szkennelésére is sor kerül, így akár „hazavihetik magukat” egy pendrive-on, és később kicsinyített bábut is nyomtathatnak magukból. A szervezők ígérete szerint bemutatják a világon az elsőként nagyközönség számára elérhetőnek szánt bionyomtatót is, mely funkcionáló humán szövetek felépítésére alkalmas. A konferencia két napja során számos neves hazai és külföldi előadó teszi tiszteletét az orvosi-, műszaki-, biotechnológiai-, művészeti-, fogorvosi és egyéb területeken mind az előadások, mind a workshopok keretein belül.

A 3D technológia kétségkívül a jövő, és ezt a jövőt a ma tehetséges egyetemistái fogják elhozni. Ennek megfelelően az ő ötleteiket is szívesen látjuk egy ötletbörze keretében. Az ország egész területéről várjuk az innovációra fogékony hallgatók jelentkezését részletesen kidolgozott ötleteikkel; a legjobbak előválogatás után a konferencián rendezendő döntőn mérkőznek meg egymással. A fődíj egy 100.000Ft értékű 3D szolgáltatáscsomag, mely felhasználható nyomtatás, virtuális 3D megmunkálás és egyéb szolgáltatások fedezésére. Különdíj lesz egy 3Doodler, a világ első 3D nyomtató tolla. További díjként több tablet talál majd gazdára.

Pályázni mind egyénileg, mind csoportosan lehetséges. További részletek, program, jelentkezés: http://3dkonferencia.pte.hu/