Ötszáz határsértőt fogtak el egy nap alatt

Ötszáz határsértőt fogtak el az országban, közülük 379-et Csongrád megye déli részén – tájékoztatta a rendőrség csütörtök reggel az MTI-t.

hirdetés

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatának közleménye szerint a legnagyobb csoportot Ásotthalom külterületén tartóztatták föl: 75 afgán, 6 szíriai, 1 mianmari, 8 pakisztáni és 2 iráni állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt.

A határrendészet járőrei csütörtök hajnalban Szegeden, a Petőfi Sándor sugárút és a Móravárosi körút kereszteződésében ugyanarra a kisteherautóra figyeltek fel, amellyel néhány nappal korábban határsértőket szállított két magyar állampolgár. A jármű rakterében ezúttal 8 szíriai állampolgár utazott. A rendőrök a jármű sofőrjét, a 21 éves S. Bencét és társát, a 35 éves K. Jánost előállították. A korábbi ügyben már gyanúsítottként kihallgatott Cs. Csabát, a furgon tulajdonosát, szintén előállították, mivel a megalapozott gyanú szerint ő adott megbízást a két férfinak, hogy vigyék el Budapestig a szíreket. Ellenük jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Időközben egy másik kisteherautót is megállítottak a rendőrök a kereszteződésben, amelynek rakterében 3 szíriai állampolgár utazott. A sofőrt, az 52 éves K. Antalt és társát, a 37 éves P. Róbertet embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt fogták el. A határsértők ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség – közölték.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint az országban szerdán összesen 500 határsértőt fogtak el, egy ember ellen közokirat–hamisítás miatt indult büntetőeljárás és hét ellen pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.