Otthonra lelnek a testi fogyatékosok

Több évtizedes probléma oldódhat meg, ha megnyitják a mozgáskorlátozottak gondozóházát Uránvárosban. A család nélkül maradt testi fogyatékosoknak eddig a malomvölgyi idősek otthonán kellett osztozniuk a szép kort megértekkel.

hirdetés

Hosszú évek óta okoz problémát, hogy a mozgásukban korlátozott, szerencsétlen sorsú testi fogyatékosok részére a város nem alakított ki gondozóházat, így őket csak az Integrált Szociális Intézmény Malomvölgyi úti Otthonának egyik részlegében tudják elszállásolni – mondja Csizi Péter szociális ügyekért felelős alpolgármester.

A városvezetés nemrégiben ezért annak a lehetőségét kereste, mi módon segíthetne az amúgy is nehéz sorsúak megsegítésén. Kiderült, hogy Uránváros főterétől egy lépésre, a felújított park mellett rendelkezésre áll egy szociális ellátásra alkalmas épület, így ennek akadálymentesítésével meg is kezdődött egy új otthon kialakítása.

Csizi Péter elmondta: a kialakított helyiségeket a színvonalas ellátáshoz elengedhetetlen renoválás, nyílászáró-csere, fűtéskorszerűsítés után adják át a rászorulóknak.

A városvezetés úgy döntött, hogy idén nem biztosít év végi jutalmakat a dolgozóknak a polgármesteri dolgozóknak. A megtakarított 40 millió forintot így a mogásfogyatékkal élők életkörülményeinek javítására fordíthatják. A Zipernowsky utcában így 1-2 fős szobákat alakítanak ki.

Az így kialakítandó gondozóházban huszonnyolc embert tudnak majd ellátni, s számukra szállást biztosítani, így véget érhet a testi fogyatékkal élők eddigi hányattatása. Az alpolgármester hozzátette: a városrészben a sérültek által használt járművek is akadálytalanul tudnak közlekedni, s a belváros is egyszerűbben megközelíthető számukra, mint Malomvölgyből. Ezek a tényezők együttvéve mind biztonságérzetüket, mind önbizalmukat erősítik.