Ötvenmillió jut roma kultúrára

Az idén is 50 millió forinttal támogatja a roma kulturális események megrendezését pályáztatás útján az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága – írja az MTI.

hirdetés

Langerné Victor Katalin, az Emmi társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón közölte: az idén is meghirdették a roma kulturális pályázatot, ami azért is fontos, mert a kulturális rendezvényekkel sikerülhet megértetni és megszerettetni a másik egyediségét.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy a többségi társadalom megismerje a Magyarországon élő tizenhárom nemzetiség kultúráját, így a romákét is.

Elmondta, ebben az évben először a kisebb rendezvények esetében a roma holokauszt témáját is érinteni kell. Ez azért is fontos, mert “ez a téma még egy kicsit kibeszéletlen” – tette hozzá Langerné Victor Katalin.

Az államtitkárság 2012 óta minden évben kiírta a pályázatot, amely két komponensből áll: egyrészt roma képzőművészet, zene, film és irodalom támogatására, valamint kulturális események megvalósítására lehet pályázni, másrészt a szervezett eseményekhez kapcsolódhatnak gyermekprogramok, amelyek a roma művészetet és nyelvet mutatják be.

Az idei pályázati kiírást a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal honlapján teszik közzé. A pályázatokat május 15-ig várják.