Özönvíz Pécsett: embereket sodort el a víz

Hidat és embereket is elsodort már a pécsi özönvíz. Egyes szóbeszédek úgy tartják, haláleset is történt a Mecsekről lezúduló nagy mennyiségű, hordalékos víz miatt. Igaz, az 1900-as évek elején, amikor még nem volt kiépítve a vízelvezető rendszer. Ma már ott tartunk, hogy jóval gyorsabban képes “elnyelni” azt a mennyiségű vizet, ami egykoron napokra megbénította Pécset.  

hirdetés
Uránia Mozi

Tucatjával kerültek ki a netre azok a videók, amelyek a hétvégén lezúduló nagy mennyiségű esővíz utáni árt mutatták: s a Széchenyi teret és a Király utcát is pillanatok alatt átváltoztatta a Mecsekről jövő “áradat”. A látvány biztosan nem döbbentette volna meg ennyire a helyieket az 1900-as évek elején. Úgy tartják, hogy akkor még hidat is elsodort a sárlavina, ami a Mecsekről érkezett. Most a város csatornahálózata viszonylag jól bírta a terhelést, pár perc alatt elvezette azt a mennyiségű esővizet, ami máskor egy hónap alatt sem esik. 

A hétvégén pár óra leforgása alatt több mint 23,2 milliméter eső zúdult a városra. Pécs fekvése és domborzati viszonya miatt pedig a csapadék miatt több helyen “még nem látott” patakok keletkeztek.

A Széchenyi tér például így nézett ki:

De a Király utcában sem volt jobb helyzet:

Egyik olvasónk azt írta, hogyha nem a saját szemével látja, el sem hiszi, hogy ilyen is előfordulhat a belvárosban. A látvány ellenére a tűzoltóknak nem is kellett vonulniuk és a szennyvízszolgáltatónak is csak egyetlen egy helyen kellett beavatkoznia.

Az Ágoston téren is csak pár percig állt meg a víz

Az esővizet ugyanis pár perc leforgása alatt elnyelte a hálózat, csak a Mecsekről lezúduló törmelék maradt hátra.

A szennyvízhálózat is jól bírta

Pécsen az esőt és a szennyvizet két különböző csatornarendszer vezeti el. Bár a szennyvízcsatorna zárt, amikor rövid idő alatt nagy mennyiségű esővíz zúdul le, a csapadék a szennyvízcsatornákba is megtalálja az utat – mondja Csöngei Adrienn, a Tettye Forrásház Zrt. sajtóreferense.

Nem is gondolnánk, de az aknafedlapokon keresztül is extrém terhelés éri ilyenkor a rendszert: 55 ezer szennyvízcsatorna-aknafedlap van a városban, egy durvább felhőszakadáskor a kis nyílásokon keresztül akár 5000 köbméternyi víz is becsuroghat egy óra alatt. De ezúttal a pécsi rendszerben (ami jelentős biztonsági tartalékkal működik) semmi probléma nem volt.

Volt már hasonló extrém esőzés

2014 augusztusában egyetlen óra alatt kéthavi mennyiségű esővíz hullott, a három évvel ezelőtti villámárvíz alkalmával a szennyvízhálózat is telítődött, a központi pécsi szennyvízátemelőbe a szokásos szennyvízmennyiség tízszerese (óránként 10-12 ezer köbméter) érkezett. A városi rendszereket nem ilyen extrém terhelésekre tervezték és méretezték. Nincs az a csatornahálózat, ami képes lett volna elnyelni ekkora mennyiségű és intenzitású csapadékot, de hasonló szélsőséges időjárás szerencsére ritkán fordul elő.