PACAP konferencia az ÁOK-án

Első alkalommal rendezték meg Pécsett azt a PACAP elnevezésű nemzetközi konferenciát, ahol az azonos nevű PACAP sejtvédő neuropeptid fehérje legfrissebb kutatási eredményeiről tanácskoztak a szakemberek

hirdetés

Több, mint 180 résztvevője van az idei PACAP konferenciának. A szimpóziumot kétévente más-más ország munkacsoportja rendezi. Idén azért esett Pécsre a választás, mert a konferencia fő témáiban a PTE-MTA Lendület munkacsoportja kimagasló kutatási eredményeke ért el.

A rendezvényen szó esik a PACAP és VIP fehérjék szerepéről a fejlődésben, idegrendszeri sérülésekben, valamint sejtvédő és gyulladáscsökkentő hatásuk vizsgálatát is bemutatják a szakemberek. A tudományos programban 11 szimpózium, több, mint 50 előadás és 60 poszter-prezetáció szerepel. A konferencia első napján a résztvevők megemlékeztek arról a két kutatóról, akik ezt a két fehérjét felfedezték.

A konferencián átadták a 40 év alatti, legeredményesebb fiatal kutatónak járó díjat is, melyet Dr. Tamás Andrea, a PTE ÁOK Anatómiai Intézetének egyetemi adjunktusa vehette át.

A rendezvény zárásaként egy dél-amerikai tudományos társaság kis szimpóziumát is megtartják.