Padlófűtéssel telelnek a pécsi oroszlánok

Havi félmillió forinttal többe kerül a pécsi állatkertben az állatok tartása télen. Ilyenkor különlegesen figyelni kell rájuk, hiszen a melegebb éghajlathoz szokott állatokat nagyon megviselheti az itteni hideg. Az oroszlánoknál például padlófűtéssel biztosítják az afrikai környezet, de megnövelt energiatartalmú tápot és naponta többször, melegvizet kapnak a szabadban tartott lámák, kecskék és lovak is.

hirdetés


Az elmúlt napokban leesett hó sem jelenthet akadályt a Mecsekben, a pécsi állatkertben napi szinten takarítják az etetőket – mondta Andricz Bertold, a park csoportvezetője, hozzátéve: ebben az időszakban különös figyelmet fordítanak az állatokra, ezért több gondozó is ügyeletben van.

A téli időszakban ugyanis több állat hullhat el, ami természetes szelekciónak is felfogható, a gyengébbek ilyenkor megbetegszenek, nem élik meg a tavaszt. Ez ellen próbálnak védekezni a vadasparkban.

A tevefélék családjába tartozó láma megszokta már a hideget, pedig Dél-Amerikában biztosan nem látott ennyi havat, mint most. A gondozója ezért mindennap letakarítja és megnövelt energiatartalmú táppal tölti fel azt, s több szénát is ad az állatoknak, azzal bélelik körbe magukat, ezzel melegítve magukat. A lámák egyébként már annyira akklimatizálódtak a pécsi télhez, hogy szőrméjüket is megnövesztették.

A félsivatagos helyeken élő oroszlánok sokkal nehezebben bírják a hideget. Ezért barlangjukba padlófűtést szereltek, itt 20-24 fokon tartják a nagymacskákat. Ezekre az állatokra azonban jellemző, hogy játékosságuk miatt egyszer-kétszer előbújnak az odújukból és élvezik a havat. Noni, a legfiatalabb oroszlán reggelente szokott futkározni a hidegben, de a legidősebb oroszlán, Leo már nem bírja a pécsi telet.

A majmoknak – megszokott adagjuk mellé – még rizst is adnak. Gazda Márta állatgondozó otthonában telelő és nevelkedő Sacira, a kis selyemmajomra is oda kell figyelni. A háromóránkénti etetés mellett állandó szobahőmérsékletet kell biztosítani a pár hetes apróságnak, nehogy megfázzon.

A zoo idén először tart nyitva télen is: a látogatók féláron juthatnak be a vadasparkba.

PécsTV – Németh Kriszta