Pályaudvar: egyelőre nem lesz felújítás

A pécsi vasútállomás minap renovált kupoláját egyelőre nem követik újabb nagyobb fejlesztések – mondta lapunknak Imre Lászlóné, a MÁV helyi sajtószóvivője. Az épület további felújítási munkálataira még nincs pénze ugyanis a vasúttársaságnak.

hirdetés

Valami van, de nem az igazi. Így is summázhatnánk a hosszú évtizedek óta felújításra váró pécsi pályaudvarral kapcsolatos legújabb történéseket. Mint ismert, a kulturális fővárosi évadra azért állványozták fel az épület fogadócsarnokát, hogy a kupola szerkezetét megerősítsék. Bár Imre Lászlóné szavaiból kiderült, hogy a kupola alatt lévő állványzat bontását már el kellett volna kezdeni, azok szeptember hetedikén még álltak. Ezzel egy időben az eredeti, ám az idő múlásával elöregedett, hat méter magas bádog díszítőelemeket is kicserélték homlokzati oldalon.

Ezzel a százmilliós tételt képviselő „ráncfelvarrással” azonban egy időre véget is értek a felújítások a pécsi állomás környékén, hiszen a MÁV-nak nincs mozgósítható forrása, hogy több vidéki nagyvároshoz hasonlóan Pécsett is komplett tatarozást hajthasson végre az épületen.

Imre Lászlóné, a vasúttársaság helyi sajtószóvivője azt mondta megkeresésünkre, hogy jó ideje készen állnak a kiviteli tervek, beszerezték a hatóságoktól az engedélyeket is, így pusztán pénzkérdés a renoválás folytatása. Az egy-másfél milliárd forintba kerülő, átfogó felújításra így előre megjósolhatatlan ideig várni kell.

Mindezzel együtt a közlekedésben, a menetidő rövidítésében is csak a korábbi elképzelések töredéke valósult meg az utóbbi időben. Az előző kormányzat kommunikációja folyamatosan arról szólt, hogy a Pécs és Budapest között közlekedő InterCityk menetidejét mielőbb két óra alá igyekeznek szorítani. Ennek ellenére egy kisebb pályarekonstrukción kívül alig jutott forrás egyéb, mindezt lehetővé tevő fejlesztésre. A vonatoknak így ma is három óra kell a távolság leküzdéséhez.

A legújabb ígéretek szerint 2013-ig nem is igen gyorsulhatnak az IC-k, hiszen csak három év múlva nyílnak meg ismét a közlekedés-fejlesztést célzó uniós pályázatok.

Klikk a képgalériáért!