Pályázatot írnak ki a Pécsi Horvát Színház igazgatói posztjára

Pályázaton keres igazgatót a baranyai megyeszékhely önkormányzata a Pécsi Horvát Színház élére, a vezető 2013 májusától csaknem öt éven át töltheti be a tisztséget.

hirdetés

A közgyűlés csütörtöki döntésének indoka az, hogy Vidákovics Szláven jelenlegi direktor megbízatása jövő év április 30-án lejár. A pályázati felhívást a Emberi Erőforrások Minisztériuma és Pécs internetes oldalán, valamint a Pécsi Hírekben teszik közzé, a pályázatokat szakmai grémium bírálja el, a vezetőt a kulturális bizottság javaslatára a közgyűlés választja meg.
A jelentkezőkkel szemben követelmény a felsőfokú szakirányú végzettség, legalább ötéves szakmai gyakorlat és a horvát nyelv anyanyelvi szintű ismerete. A pályázatoknak tartalmazniuk kell az intézmény szervezetére, működésére vonatkozó szakmai koncepciót, vezetői programot.
A közgyűlési előterjesztés szerint a Pécsi Horvát Színház feladata humanista tartalmú klasszikus művek színrevitele, magyar és horvát nyelvű színházi előadások létrehozása, kiemelten horvát szerzők műveinek bemutatása.
A teátrum külföldi és magyar vendégszínházakat fogad, magyarországi kisebbségi színházakkal koprodukciós előadásokat visz színre, szabadtéri nyári játékokat szervez. Emellett ápolja a horvát kisebbség nyelvi kultúráját, s fáradozik a magyar-horvát kulturális kapcsolatok elmélyítésén is.
A városi önkormányzat kezelésében működő Pécsi Horvát Színházat 1992-ben alapították a horvát-magyar kultúra népszerűsítésére és a Magyarországon élő mintegy tízezres lélekszámú horvát kisebbség nyelvének, hagyományainak ápolására. Az országban egyedülálló intézménynek nincs önálló társulata, a darabokhoz Pécsről, Eszékről, Verőcéről, Zágrábból szerződtetnek művészeket.

Vidákovics Szláven az MTI-nek korábban elmondta: az intézmény erre az évadra több mint száz előadást tervez. A darabokat nemcsak székhelyükön, a száz néző befogadására alkalmas pécsi Anna utcai játszóhelyen, hanem vendégszerepléseik alkalmával számos, horvátok lakta településen, továbbá külföldön is láthatja a közönség.