Pancirovot méltatták

"Befogadott Pécs"

“Sajnálattal vettük a hírt, hogy Ljiljana Pancirov főkonzul asszony elhagyja Pécs városát. Valamennyiünk életében lezárul egy fejezet. Ez az összegzés és a köszönet ideje” – ezekkel a szavakkal kezdett hozzá a pécsi horvát főkonzul búcsúztatásához Csizi Péter alpolgármester a csütörtöki közgyűlésen.

hirdetés

Mint mondta, Ljiljana Pancirov több évtizedes diplomáciai pályafutása során részt vett az ENSZ Ügynökségi programjainak koordinálásában, később a Horvát Külügyminisztérium Nyugat- és Kelet-Európai Osztálya Kétoldalú Politikai Igazgatóságának elnökeként tevékenykedett.

pancirov3

A Vegyi Fegyverek Szervezetének állandó helyettes képviselője, miniszteri tanácsadó a Horvát Külügyminisztériumban. Hágában és Helsinkiben tevékenykedett oktatási és független elemzőként. A 90-es években a horvát elnök személyes tanácsadója volt.

– Pancirov asszony 2007 óta látja el a horvát főkonzuli tisztet Pécsett. Szinte valamennyi civil rendezvénybe bekapcsolódott, sokszor magánemberként is, mozgássérült parkolókat festett, multikulturális fesztiválokat nyitott meg. 2010-ben, amikor Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt, fáradhatatlanul építette a magyar-horvát kulturális kapcsolatokat, a program megvalósításában is aktívan részt vett – idézte fel az elmúlt évek eseményeit az alpolgármester.

pancirov1

Csizi hangsúlyozta, Pancirov a legmagasabb szintre emelte a magyarországi horvát kisebbség horvát állami elismerését, példamutatóan közvetítette Horvátország felé, hogy Magyarországnak, ezen belül is Pécs városának milyen gazdag kulturális értékei vannak, Társadalmi szerepvállalását és fontos ügyek iránti elkötelezettségét a magyar állam két kitüntetéssel is honorálta.

Ahogy Pécs városa is, hiszen munkája elismeréseként 2011-ben megkapta Pécs Város Kisebbségi Díját.

– A hivatalos elismerések mellett bátran kijelenthetem: barátunk, munkatársunk, Pancirov asszony, vigye bármerre is az élet, számunkra mindig pécsi marad. Köszönjük! – zárta beszédét az alpolgármester.

  • 7623

    Kedves hölgy!