Parkolás: eddig 35 millió jött be

November elsejétől üzemelteti a pécsi parkolási rendszert az önkormányzat tulajdonában lévő Biokom Kft. Az azóta eltelt két hónapban százezer parkolójegyből 35 millió forintos bevétel érkezett. Az első felszólításokat is postázták. A Gámán Kft.-nek az önkormányzattal 2001-ben a parkolási rendszer üzemeltetésére kötött szerződése november elsején járt le, így azt átvethette a Biokom Kft. Pécs alpolgármestere, Nagy Csaba szerint a város jól járt azzal, hogy visszavette a parkolást, s eddig közel százezer jegyet adtak el és 35 millió forintos bevételt könyvelhetett el a cég, a pénzt városüzemeltetési feladatokra költheti a vállalat.

hirdetés

Hozzátette: meglepő módon több olyan területhez kapcsolódóan érkeztek lakossági bejelentések, ahol korábban a Gámán Kft. alkalmazottai valamilyen okból kifolyólag nem ellenőriztek. Az ilyen jellegű panaszokat méltányolták, és a kérdéses területeken hetekig szórólapokon tájékoztatták az autósokat, hogy a parkolási zónához tartoznak ezen – korábban nem ellenőrzött – helyek is.

Összességében több mint háromszáz panasz érkezett a Biokomhoz, a kezdeti időszakot követően viszont csökkent a számuk; sok esetben az automaták működésével kapcsolatosak voltak a bejelentések.

Ismert, hogy rengeteg bosszúságot okoztak az autósoknak a száz és kétszáz forintos érmék. Azokat ugyanis sokszor nem fogadták el az automaták, ezért gyakoribbá tette a Biokom a gépek érmefogadó alkatrészeinek beállítását. Szintén gondot okoz az, hogy a tapasztalatok szerint a jegyek nedves időben beragadhatnak és feltorlódnak – távfelügyeleti rendszer ugyan működik, de az ilyen hibákat csak telefonos jelzés után tudják kijavítani. A cég szerint ezért is lényeges, hogy az ügyfelek jelezzék a problémákat.

Nagy Csaba elmondta azt is, hogy nyáron tervezik bevezetni a chipkártyás rendszert, ami lehetőséget ad arra, hogy csupán egy plasztiklappal felszerelkezve fizessünk a parkolásért. Addig azonban rendelkezésre áll az SMS alapú szolgáltatás, valamint az Easy-Shop rendszerű, egy telefonra letölthető alkalmazással is használható rendszer is.