Partfalomlások: érkezik a segítség

A második hullámban lezúdult, példátlan nyár eleji esőzések miatt több mint száznyolcvan millió forintnyi kár keletkezett Pécsett a partfalak omlása miatt. A város joggal igényelt állami pénzt a helyreállításhoz, így nemsokára érkezik a segítség, s megkezdődhet a munka a pécsi hegyoldalakban.

hirdetés

A június elején lehullott, közel százhúsz milliméternyi csapadékmennyiség következtében a Lámpásvölgyi úton a patak olyannyira megáradt, hogy az utat tartó hat méter magas partfal meggyengült, s egy több méteres részen teljesen leszakadt. Mivel a károsodás az út nyomvonaláig tart, a helyreállítás során mintegy kilencmillió forint felhasználásával kőkosaras, időtálló megerősítést hajtanak végre.

A Barackos úton tíz méter hosszúságban omlott a partfal, s még az összközműves utat is károsította. Az út menti padka teljesen leszakadt, az útalap és a burkolat megsüllyedt, az altalaj pedig az omlás irányába már kimozdult. A leomlott kőfal eredeti formájában, ahhoz közelítő felületi megjelenéssel nem állítható helyre, így egy bonyolultabb és költségesebb eljárást kell alkalmazni. A helyreállítás itt majdnem tizennégy millió forintba kerül majd.

A Középmakár-dűlőben összességében közel hetven méter hosszan károsodott az útburkolat. Több helyütt megsüllyedt az utat tartó támfal, ledőlt a korlát, kimosódott az útalap. A szakértői vélemény alapján körülbelül három méter mélységben szükséges a talajcsere, majd a talajstabilizálás. Az úttest, valamint a korlátok helyreállítása, a közművek biztosítása a támfal alapjainak megerősítésével együtt több mint negyvenmillió forintba kerül.

Patacson, a Lőtér-dűlőben tízméteres szakaszon omlott le egy közel nyolc méter magas partfal. Ennek a felső végén ráadásul egy lakóház található. A halasztást nem tűrő helyreállítás ebben az esetben is majdnem tizennégy millió forintba kerül.

Hirden a Hadik András utcában a vízfolyás jelentősen megemelkedett az esőzések idején, s az utat százhúsz méter hosszan alámosta, annak szélén pedig a partfal leomlott, megcsúszott. Az összesen mintegy ezer négyzetméternyi károsodás helyreállítása százmillió forintba is belekerül.

A munkákat az állam több esetben csak részben finanszírozza, jellemzően 70-90 százalékig terjedő támogatást nyújt.