Pártrendezvények a nemzeti ünnepen

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke március 15-én délelőtt Budapesten, a Múzeumkertben mond ünnepi beszédet. A baloldali összefogáshoz tartozó pártok aznap délután közös rendezvényt tartanak a fővárosban, a Jobbik nagygyűlést rendez, az LMP politikusai és aktivistái pedig biciklivel fővárosi emlékhelyeket keresnek fel a nemzeti ünnepen.

hirdetés

Orbán Viktor beszédét a Tisztelet a bátraknak! szlogennel meghirdetett állami ünnepségsorozat keretében mondja majd el, amely március 15-én a felújított Kossuth téren zászlófelvonással és Kövér László házelnök köszöntőjével veszi kezdetét. A Fidesznek a fővárosban idén sem lesz központi ünnepsége, a fideszesek helyi rendezvényeken emlékeznek.

A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, Semjén Zsolt az erdélyi Kézdivásárhelyen mond ünnepi beszédet, a rendezvény helyszínére az előző évhez hasonlóan  hagyományőrzőkkel együtt lóháton érkezik. Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető március 15-én Nagymaroson, Szobon, majd Vámosmikolán is felszólal.

Az ellenzéki összefogás pártjai délután a fővárosi Szabad sajtó útján tartják rendezvényüket, amelyet a Facebookon Talpra, magyar! szlogennel hirdetnek. A demonstráción a szervezethez tartozó mind az öt párt vezetői beszédet mondanak. Sorrendben Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője, Szabó Tímea, a PM társelnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Mesterházy Attila, a szocialisták elnöke, a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje lép majd a színpadra. Az MSZP közleménye szerint minden polgárt várnak, aki úgy véli, április 6-án kormányváltásra van szükség a nézetek és vélemények sokszínűségét tiszteletben tartó, erre alapozó új Magyarország felépítéséhez.

A Jobbik a Kodály köröndnél kezdi a március 15-i programját koradélután, ahol budapesti szervezetének tagjai szólalnak fel. Ezt követően a résztvevők lovas-zenés menetben vonulnak át az Andrássy úton a Deák Ferenc térre, a párt nagygyűlésének helyszínére. Hívószóként a Jobbik is a Talpra, magyar! idézetet használja. A naggyűlésen Vona Gábor pártelnök, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje és a párt több vezetője is beszédet mond. Az ünnepi program ingyenes Lord koncerttel zárul.

Az LMP sajtóosztályának tájékoztatása szerint az ellenzéki párt politikusai és aktivistái a szokásoknak megfelelően biciklivel keresnek fel a fővárosban az 1848-49-es forradalomhoz kapcsolható emlékhelyeket.