Patkányok keresik a drogot

Lőpornyomokat és drogokat kiszimatoló patkányok a holland rendőrség új, trenírozott munkatársai. A rendőrök két éve idomítják a különleges nyomozókat egy rotterdami épületben.

hirdetés

“Információink szerint mi vagyunk az elsők a világon, akik rendőrségi nyomozáshoz patkányokat vetnek be” – mondta el Mark Wiebes, a holland rendőrség innovációs központjának vezetője.

Egy patkány csupán tíz euróba kerül, míg egy nyomozókutya beszerzése és hónapokon át tartó kiképzése akár több tízezer euróra is rúghat.

A rágcsálók 2011 vége óta élnek ketrecben azon a területen, ahol egyébként kutyákat és lovakat is idomítanak. Mivel a patkányok elsősorban éjszaka aktívak, elsötétített ablakok mellett tartják őket. “Minél unalmasabb az életük, annál jobbak a detektívmunkában” – hangoztatta Monique Hamerslag projektvezető.

A patkányoknak alig 10-15 nap tanulásra van szükségük ahhoz, hogy egy bizonyos szagot megkülönböztessenek a többitől. A patkányok által szerzett információk ugyan nem használhatók fel a bíróságon, támpontokat adhatnak a törvényszéki szakembereknek például abban, melyik ruhadarabot teszteljék először. Bizonyíték nélkül a holland rendőrség csak legfeljebb hat hónapig tarthat letartóztatásban egy gyanúsítottat – a patkányok bevetése így abban segíthet, hogy megakadályozzák egy bűnös szabadon engedését.

A rágcsálók bevethetőségének tesztjei sokat ígérőek. Wiebes reményei szerint már a jövő év elején használhatják a patkányokat a nyomozások során.

A legnagyobb probléma egyelőre az, hogy ezek az állatok meglehetősen félénkek: új környezetben a kutyákkal ellentétben visszahúzódóak és nem túl engedelmesek. Erre megoldást az jelenthet, ha a szagot viszik a patkányokhoz, nem pedig fordítva – magyarázta Hamerslag.