Páva és Lovász irányítja Pécset

Egy darabig még kettejüknek kell meghozniuk a döntéseket

Több mint két hete tartották a helyhatósági választásokat Pécsen, de az önkormányzat döntéshozó testülete, a közgyűlés azóta sem tudta megkezdeni munkáját. November 15-ig erre nem is lesz módja. Dr. Lovász Istvánt, Pécs címzetes főjegyzőjét hívtuk segítségül, hogy beszéljen arról, hogyan is tud akkor működni Pécs.

hirdetés

Mint arról korábban írtunk, az egyik keleti városrészi szavazókörben meg kell ismételni a szavazást az ÖPE-hez köthető cetlik miatt november 9-én. Emiatt nem is tudja megkezdeni munkáját a megyeszékhely döntéseket meghozni hivatott testülete, a közgyűlés, s a döntéseket előkészítő bizottságok.

Pécsnek ugyanakkor működnie kell így is, nem malmoznak a hivatalnokok a városházán, az ilyen esetekre ugyanis külön jogszabályok vannak – mondta lapunknak Lovász István, a megyeszékhely jegyzője.

Egy darabig még kettejüknek kell meghozniuk a döntéseket
Ők döntenek, de a hivatalban sem malmoznak

– Folyik a munka, ahogy a havonta megtartott közgyűlések között is. A már korábban, október 12-e előtt meghozott testületi döntések végrehajtását végzik az emberek, a város működésének, üzemeltetésének koordinálását, a napi feladatok ellátását pedig a megválasztott polgármester és a jegyző irányításával a hivatal biztosítja – mondta lapunknak a jegyző.

A polgármester ebben az időintervallumban a közgyűlés utólagos tájékoztatása mellett meghatározott halaszthatatlan ügyekben dönthet, például a polgármesteri pénzügyi kerethez is hozzányúlhat.

– Ennek oka, hogy a polgármester foglalkoztatási jogviszonya megválasztásával kezdődik, azaz a városvezető ezt követően megkezdheti tevékenységét és értelemszerűen kötelezettséget is vállalhat – teszi hozzá Lovász.
Amennyiben valamilyen előre nem látott esemény miatt sürgősen intézkedni kell – például egy baleset, természeti katasztrófa történik – arra is lehetősége van, hogy 50 millió forint erejéig döntsőn bizonyos pénzügyi műveletekről.

Páva Zsolt munkáját ugyanakkor az októberi választások óta már nem segítik az alpolgármesterek, hiszen Csizi Péter és Nagy Csaba munkaviszonya megszűnt a városházán, utóbbit ráadásul már a megyei közgyűlés elnökévé is kinevezték.

Arra is van szabály, hogy a döntések előkészítését kik végezzék közgyűlés és bizottságok híján, mondja Lovász, hiszen arra ilyen esetekben ott van a hivatali apparátus. A szakemberek például már minden valószínűség szerint a november közepétől dolgozó közgyűlés elé kerülő szakmai anyagokon, előterjesztéseken is dolgoznak már.