Páva-féle gigahitel: másfél milliárdot utalt ma Pécs az államnak

A fideszes önkormányzatnak a csődhelyzet miatt az állam által adott közel tízmilliárdos segélyhitel döntő részét az új önkormányzatnak kell visszafizetnie. 

hirdetés

Amint nemrég megírtuk, a következő ütemezésben kell visszafizetnie Pécsnek a gigahitelt:

  • 2020: 1 milliárd 540 millió
  • 2021: 1 milliárd 750 millió
  • 2022: 1 milliárd 750 millió
  • 2023: 1 milliárd 750 millió
  • 2024: 1 milliárd 750 millió

A pécsi önkormányzat pénteki közleménye szerint a város ma elutalta az első törlesztőrészletet az államnak. Azt írják: a pécsi városvezetés a mostani törlesztéssel egyidőben kezdeményezi, hogy a városi ingatlanokra a hitel fedezetéül bejegyzett jelzálogjogot a kormány az eddigi visszafizetésekkel arányosan törölje.

A közlemény:

“Elutalta az állami hitel törlesztőrészletét a pécsi önkormányzat

A kormányhatározatban rögzített határidő előtt, november 27-én elutalta a pécsi önkormányzat az előző városvezetés felelőtlen gazdálkodása miatt keletkezett hiány fedezetéül nyújtott, összesen 9 milliárd 540 millió forintos állami hitel erre az évre esedékes törlesztőrészletét. A pécsi önkormányzat pénteken több mint másfél milliárd forintos törlesztőrészletet fizetett ki az államnak.

Mint ismert, a pécsi városvezetés azért kezdeményezte a 2019 előtti időszakban felhalmozott tartozásból fennmaradt 8 milliárd 540 millió forintos hitel egyösszegű kifizetésének átütemezését, hogy a törlesztés ne taszítsa újra kilátástalan gazdasági helyzetbe az önkormányzatot. A többszöri egyeztetés eredményeként az átütemezési igényt a kormány november közepén elfogadta, és a visszafizetést 2024-ig öt részletben engedélyezte.

Így a most visszafizetett 1 milliárd 540 millió forinton túl a következő négy évben, évente 1 milliárd 750 millió forintot kell a pécsi önkormányzatnak még visszafizetnie.

A pécsi városvezetés a mostani törlesztéssel egyidőben kezdeményezi, hogy a városi ingatlanokra a hitel fedezetéül bejegyzett jelzálogjogot a kormány az eddigi visszafizetésekkel arányosan törölje. A pécsi önkormányzat a most elutalt összeggel együtt már 2 milliárd 540 millió forintot törlesztett tartozásából.

A pécsi városvezetés elkötelezett a még fennmaradó, összesen 7 milliárd forintos tartozás kormánnyal egyeztetett ütemű visszafizetése mellett. Ezzel párhuzamosan felelős, átlátható és takarékos gazdálkodással arra törekszik, hogy a négy évig tartó, folyamatos törlesztés mellett is végrehajtsa azokat a fejlesztési terveit, amelyeket a választási programban vállalt a pécsiek gyarapodása érdekében.”