Páva Zsolt: kemény félévet zárt Pécs

Utolsó közgyűlését tartotta csütörtökön az önkormányzat, szeptemberig csak a bizottságok üléseznek majd. Ennek apropóján Páva Zsoltot, Pécs polgármesterét kérdeztük az elmúlt időszakról. Félév-értékelő.

hirdetés

– Komoly teherként nehezedik a város vállára a korábban felhalmozott sok tízmilliárdos adósság, illetve az ezzel kapcsolatos kötelezettségek. Mennyire biztos lábakon áll a városi büdzsé?
– Valóban, bizonyos tekintetben aknamezőn járkálunk, ahol nem tudhatjuk, hová rejtették el a robbanószerkezeteket. A korábban felvett, 35 milliárd forintos hitelállománynak ugyanis olyan napi fizetési kötelezettségei vannak, olyan hatásai, amelyek még 25 év múlva is terhelik majd a város kasszáját. Nagyon tudatos, nagyon szigorú és átgondolt gazdálkodásra van szükségünk, hogy továbbra is fenntartsuk a város működőképességét. Eddig sikerült, bár nem volt egyszerű és fájdalommentes, ezt elismerem. A múlt hibáit azonban nekünk és most kell rendbe tennünk, ez pedig nem könnyű és nem népszerű feladat.

– Hogyan értékeli az elmúlt félévet gazdasági szempontból?
– A nehézségek ellenére komoly sikereket ért el Pécs, sokat tudtunk előrelépni. Nagyon jó partneri kapcsolatot ápolunk a kormánnyal, köszönhetően egyebek mellett a pécsi országgyűlési képviselőknek. Eddig 10 milliárd forint érkezett hozzánk csak a Széchenyi Programirodán keresztül, amelyet 306 nyertes pályázó közt osztottak szét. A támogatás fele pedig mikro-, kis- és középvállalkozásokhoz került. Most 100 millió forintos pályázati lehetőséget nyitunk meg Pécsett a helyi vállalkozások számára, elsősorban azért, hogy megőrizzék, illetve bővítsék a munkahelyeket a városban.

– Az önkormányzat cégei hogyan állnak?
– A városi cégek is jól teljesítenek a körülményekhez képest, úgy tűnik, hogy az átszervezések, a bújtatott politikai és haveri állások megszüntetése, a gazdálkodás ésszerűsítése meghozza a gyümölcsét. Nem mondom, hogy nincs még feladat a cégvezetőink előtt, mert ebből akad bőven, de ahhoz kétség sem férhet, hogy pozitívak a változások. A Tettye Forrásház például több mint 300 millió forintos nyereséget termelt, és több mint 150 millió forintot fizettek be a város kasszájába. Erre igen régóta nem volt példa.

– Néhány hónapja működteti a tömegközlekedést a Tüke Busz, a város legújabb cége. Ott mik a tapasztalatok?
– Nem kis harc árán sikerült eljutnunk idáig, de szisztematikus munkával visszaszereztük a város korábban elprivatizált, elherdált buszait, biztonságba helyeztük a közösségi közlekedést. Az átmenet zökkenőmentes volt, remélem, ezzel a modernizáció is felgyorsul. Egyelőre a pénzügyi stabilitás kialakítása a legfontosabb, aztán kerülhet sor új buszok vásárlására. Úgy számolunk, jövőre megkezdődhetnek a buszbeszerzések.

– Van, amire különösen büszke az elmúlt félévből?
– Az országban elsőként Pécsett indítottuk be a Poldi bácsi programot, amelyet már kezdenek követni más városokban is. A rendőrség beszámolója szerint Pécsett érezhetően pozitív változásokat tapasztalnak, mióta munkába álltak a Poldik. Örülök annak, hogy szintén elsőként indíthattuk el a mozgáskorlátozottak védelmét célzó akciónkat a „Ciki, ha jogtalanul ide állsz” programot, amelyben Vujity Tvrtko és Weisz Fanni is a segítségünkre volt és van. Emellett idén Pécs kapta meg a Hozzáférhető Város Díjat, amelyet fogyatékos emberek szervezetei ítélnek oda a leginkább „akadálymentes” városoknak. Öröm, hogy már a sokadik rangos díjat söpri be a Kodály Központ, amely telt házzal működik, és nagyon kedvelik a pécsiek.