Pechje volt a vasárnapi útépítőknek Pécsett

Zajrendeletet hoztak Pécsett, hétvégén tilos a fűnyírás, építkezés. Kérdéses azonban, mennyire tekinthető eredményesnek a tiltás – olvasható az MR1 Kossuth Rádió honlapján.

hirdetés

Flex, sarokcsiszoló, fűnyíró, versengő autók bőgő motorja, kör- és szalag- és láncfűrész: ezek használatát is tiltja a nyár elején Pécsett meghozott hétvégi csendrendelet.

A szabályozás bevezetése után nem volt szerencséje többek között azoknak a munkásoknak, akik vasárnap kezdtek rettenetes zajjal járó úttörésbe. A helyszíntől ötven méterre áll egy templom, ahol a munkálkodás kezdete után az istentiszteleten nem lehetett hallani a prédikációt. Remegett a templom, mozgott a harang, de a munkások nem akartak leállni, a reklamálóknak pedig azt mondták, nekik a főnökük kiadta a feladatot, csendrendeletről pedig nem tudnak.

Pechjükre azonban éppen Schranz Richárddal, a pécsi közterület-felügyelet vezetőjével találták szembe magukat. A szakmai vezető, aki eleinte úgy tűnt, nem tudja meggyőzni az építőket, felfedte kilétét, és ismételten megkérte őket, hogy azonnal hagyják abba, amit csinálnak. „Előkerült a hála istennek a brigádvezető is. Neki nem annyira tetszett ez a történet, hogy most be kell fejezni a munkát, de belátta, hogy ez így működik” – mesélte Schranz Richárd.

A tapasztalatok szerint az emberek nagy többsége tudomásul veszi a csendrendeletet. A közterület-felügyelet vezetője szerint erre utal az is, hogy kevés a bejelentés és ténylegesen csendesebb lett a város. A nyilatkozó elmondta, a szabályozás bevezetésekor sokkal több panaszosra számítottak.

Igaz, a reklamálók alacsony számában az is benne lehet, hogy van aki inkább eltűri a zajt, minthogy bejelentés tegyen, ugyanis attól esetleg még kellemetlenebbül érezné magát. Schranz Richárd szerint azonban a hétvégi zaj miatti panaszok elmaradásának legfőbb oka, hogy az emberek belátták, hogy a szombat és a vasárnap a pihenés napja.

Forrás: mr1-kossuth.hu