Pécs mintaértékű az EKF-címre pályázó városoknak

Hinnünk kell abban, hogy saját régiónk és kultúránk üzenete hangsúlyossá válhat az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program kapcsán – jelentette ki Hoppál Péter csütörtökön Pécsett, a 2023-as magyar EKF-programra való felkészülést segítő kétnapos nemzetközi konferencián.

hirdetés

A kultúráért felelős államtitkár a tizenhat ország és mintegy tizenöt magyar város részvételével zajló tanácskozás megnyitóján kiemelte: várják, hogy a konferencia tapasztalataival gazdagodva és saját értékeik számbavétele után mely magyar városok vállalkoznak az EKF cím elnyerésére.

Pécs 2010-ben volt Európa Kulturális Fővárosa, a 2023-as cím elnyerésére eddig Eger Debrecen, Veszprém és Tokaj jelezte hivatalosan pályázási szándékát. A nyertes magyar várost 2018 első hónapjaiban jelentik be.

Hoppál Péter köszöntőjében hangsúlyozta, hogy tavaly jelentős mértékben nőtt a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek forgalma. “Higgyük benne, hogy a megnövekedett számok mögött komoly értékközvetítés rejlik” – fogalmazott, annak a reményének is hangot adva, hogy a 2023-as EKF-címet viselő magyar város is e tendenciákat erősíti majd.

múzeum támogatás, hoppál péter3
Hoppál szerint egy jó mottó szükséges az EKF-pályázathoz

Alicja Magda Herbowska, a kultúráért felelős EU-biztos kabinetvezető-helyettese köszöntőjében úgy fogalmazott, Pécs példája is bizonyítja, hogy az EKF-program az Európai Unió egyik legnépszerűbb kezdeményezésé vált. Hozzátette: a program kiváló alkalmat kínál a városok számára, hogy hosszú távon újragondolják kulturális fejlesztéseiket, amelyek társadalmi és gazdasági előnyökkel is járnak.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere a mintegy 150 fős hallgatóság előtt megtartott előadásában arról beszélt, hogy a baranyai megyeszékhely életében az EKF-cím egy tizenegy évet felölelő periódust jelent.

A pécsi EKF-program előkészítését, lebonyolítását és utóéletét, valamint annak nehézségeit és előnyeit részletesen bemutató előadásának végén a jövőbeli pályázóknak azt tanácsolta, hogy minél több helyi városlakót vonjanak be a programba, nyerjék meg annak a civileket, valamint találjanak a város és programjának eszenciáját összefoglaló mottót, jelmondatot.

Méhes Márton kulturális menedzser, a tanácskozás szakmai vezetője újságíróknak elmondta, hogy a konferencia első részében a pécsi tapasztalatok és az ezek nyomán felmerült ajánlások kerülnek szóba, amelyet két nemzetközi tárgyú panel követ. A konferencia harmadik részében pedig a jelenlegi és jövőbeli kulturális fővárosokkal foglalkoznak.