Pécs 2010: rájátszásrajt és fenyegető szankciók

Igen régi annalesekben kellene kutakodni, hogy megtaláljuk, mikor is kezdte legutóbb a 3. helyről a play-offot az egyaránt tizenegy-tizenegyszeres bajnok, illetve kupagyőztes Pécs 2010 női kosárlabdacsapata – most pénteken, március 23-én 18 órakor, a Vasas-Csata ellen ez lesz Zseljko Dokics gárdájának feladata. Ennél is nagyobb baj azonban, hogy írásunk készültekor még a büntetőpontok réme is fenyegeti a parketten különben az egész alapszakaszban messze erőn felül teljesítő együttest.

hirdetés

Frissítve (19:51)

Az öt sportoló felé fennálló tartozásából négyet kiegyenlített a Pécs 2010 női kosárcsapatot működtető kft. Egyedül Somogyi Andreának tartoznak még 16 millió forinttal. Mivel azonban az ezt megállapító ítélet ellen a hónap végéig még fellebbezhet a klub, ezért addig az MKOSZ nem szankcionálhat. Ha viszont március 31-ig nem fellebbeznek és nem is fizetnek, úgy a szövetség visszamenőleg is 20:0-ra az ellenfél javára írhatja a a rájátszás összes mérkőzésének eredményét. Ez akár a csapat bajnokságból történő kizárását is eredményezheti.

Korábban írtuk

Mégoly hosszú kutakodás után Zseljko Dokics vezetőedző maga sem tudja felidézni, mikor is fordulhatott elő, hogy a csapat nem az élen, vagy legalább másodikként zárta a bajnoki alapszakaszt – ám ő erre sokkal inkább a mostani gárda sikereként tekint.

– A szezon kezdetén még annak is örültünk volna, ha valaki garantálni tudja, hogy legalább a négybe kerülünk, akkora változásokon mentünk keresztül. A korábbi kulcsjátékosok sorozatos távozása után teljesen megfiatalodtunk, és az előző idény cseréi húzóemberekké léptek elő. Elsősorban Raksányi Krisztinára, Sarok Nikolettre és Horváth Lillára gondolok, de ahogy ők, az egész gárda is bizonyította hatalmas akaraterejét, elszántságát, munkabírását – emeli ki lányai alapszakasz-eredményét, illetve a múlt heti kupabronzot a huszonkét klubarany „árnyékából” a vezetőedző.

Nem feledtetve továbbá, hogy a kosarasok, illetve a szakmai stáb ráadásul úgy vitte végbe e sikert, hogy közben folyamatosan ott tornyosultak a fejük fölött a pénzügyi gondok, a késő fizetések, a korábbi játékosok feljelentései miatti szövetségi szankciók fenyegetései.

– Még az elején megbeszéltük ezt a lányokkal, őszintén elmondtam nekik, hogy ilyesmire készülni kell, de azt is, hogy bár valóban nehéz mindezt kiiktatni a tudatukból, meg kell próbálniuk, hiszen ha állandóan ezen rágódnak, az az eredmények, még inkább a fejlődésük rovására mehet. Úgy érzem, és tapasztaltam, hogy megértették, ezért még büszkébb vagyok rájuk – villantott föl egy újabb erkölcsi értéket a szakvezető.

Hasonló fenyegetés pedig most, a rájátszás első körében is fennáll, hiszen a Fegyverneky Zsófiával szembeni tartozás folyományaként, ha a pénteki meccs kezdéséig nem törleszti adósságát a csapatot üzemeltető kft., a soros összecsapásokat 20-0-s kosárkülönbséggel az ellenfeleknek könyvelik el, a harmadik ilyen után pedig ki is zárják a csapatot a bajnokságból.

Fegyvernekynek, illetve a korábban ugyancsak a szövetséghez forduló Somogyi Andreának és Kelly Mazzanténak összesen 35 millióval tartoznak. Ahogy a március 1-jén hivatalba lépett új ügyvezető, egyben kft.-résztulajdonos Iványi Dalma ígéri, a saját maga és az önkormányzat tíz-tízmilliós tőkepótlásából Fegyvernekynek megpróbálnak időben törleszteni, a másik két volt kosarasukkal pedig egyeztetnek a részteljesítésről, illetve az adósság átütemezéséről.

Rájátszásbeli első ellenfelét, a Vasast a Pécs az alapszakaszban ugyan mindkétszer simán legyőzte, Zseljko Dokics mégis óva int bárkit attól, hogy eleve lefutottnak tekintse ezt a párharcot. Mint mondja, az angyalföldiek a két élgárdát leszámítva a többi együttessel rendre nagyon szoros „egál”-meccseket vívtak, ráadásul egy kiváló légiós is erősíti soraikat.

Érdekesség ugyanakkor, hogy a csapat nem is eredeti alapszakasz-helyezése nyomán került most a pécsiekkel szembe. A parketten ugyanis a bajaiak végeztek a 6. helyen, ám a szövetség őket tartozás miatt egy pont levonásával büntette, ezzel eggyel hátrébb csúsztak a tabellán.

A play-off 1. körének párosítása
(zárójelben az alapszakasz-helyezések)

Sopron – Szekszárd (1-8.)
Győr – Baja (2-7.)
Pécs 2010 – Vasas (3-6.)
(március 23. péntek, 18:00; Pécs;
március 27. kedd, 18:00, Bp.,
március 29. csütörtök, 18:00; Pécs – ha szükséges.)
ZTE – FTC (4-5.)

 

 

Szűcs Zsolt írása.