Pécs-Arad: kultúrában utaznak

Színes programokkal, szakmai rendezvényekkel mutatkozhatott be ismét Arad városa Pécsen, ugyanis pénteken tartották a hagyományos Arad Napját városunkban. Páva Zsolt a nap zárásaként rendezett Széchenyi téri koncertek előtt beszélt az aradi kapcsolat pécsi vonatkozásairól.

hirdetés

Pénteken rendezték meg Pécsett Arad Napját, ami már hagyománynak számít a testvérvárosunk apropóján, s a pécsiek aradi napjának viszonzása. A programsorozat 15 órakor a Tudásközpontban kezdődött, ekkor írták alá az együttműködési szerződést a pécsi Csorba Győző Könyvtár és az aradi Xenopol Könyvtár között.

Ezt követően kollázs kiállítás nyílt Sandru Adrian aradi művész munkáiból a Nádor Galériában, majd délután öttől a „Rapsodia” Néptáncegyüttes adott műsort a Széchenyi téren.

Ugyanitt tartotta meg ünnepi köszöntőjét Páva Zsolt polgármester és Bognár Levente, Arad város alpolgármestere.

Délután a „Rapsodia” Néptáncegyüttes adott műsort a pécsieknek

– Tízéves múltra tekint vissza kapcsolatunk, amely ráadásul egyre erőteljesebben van jelen, főként a kultúra területén. Arad e tekintetben Pécshez hasonlóan remek adottságokkal rendelkezik, ezért érdemessé vált az Európa Kulturális Fővárosa címre – mondta ünnepi beszédében Páva Zsolt.

A polgármester ígéretet tett rá, hogy lehetőségeihez mérten a lehető legnagyobb mértékben, tevékenyen segíti Arad célkitűzését, vagyis, hogy testvértelepülésünk az Európa Kulturális Fővárosa cím 2021-es birtokosa legyen.

Bognár Levente azt mondta, idén is egy csokornyit hoztak saját kultúrájukból, s igyekeztek úgy válogatni a fellépők, bemutatkozó művészek között, hogy minden pécsi megtalálja a neki tetsző művészeti produktumot.

Az este további részében „A békeidők illata” címmel retro zenét játszottak, s fellépett a Quaternion Együttes is.