Pécs cég is hozzájárult a magyar-algériai gazdasági megállapodáshoz

A magyar kormány nevében Gazdasági Együttműködési Megállapodást (GEM) írt alá kedden Algírban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Rachid Benaissa algériai agrárminiszter a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulóján – közölte kedden a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

hirdetés

A vidékfejlesztési miniszter algériai vendéglátója, a Magyarországon állatorvosként végzett Rachid Benaissa utoljára 2011 szeptemberében, az OMÉK-on járt Budapesten, magyar partnerével akkor aláírta a Magyar-Algériai Mezőgazdasági Együttműködési Megállapodást.

Kedden a két miniszter jelenlétében további négy megállapodás született Algírban. Az algériai Nemzeti Talajtani, Öntözési és Vízelvezetési Intézet (INSID) és a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI) közös szakemberképzésről, kutatás-fejlesztésről, víztakarékos mintaüzemek létrehozásáról kötött szerződést.

Az algériai Állattenyésztési Műszaki Intézet (ITELV) és a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK) tejelő szarvasmarha állomány fejlesztéséről, a racionális és gazdaságos takarmányozásról, Cheurfa helyi fajta genetikai fejlesztéséről, továbbá mezőgazdasági termékek minősítéséről és védjegyesítéséről állapodott meg.

Az algériai Nemzeti Mesterséges Megtermékenyítési és Genetikai Fejlesztési Központ (CNIAAG), valamint a pécsi székhelyű EMBRIO Kft. arról írt alá szerződést, hogy a legújabb biotechnológiai lehetőségek igénybevételével fejlesztik a tej- és húshasznú szarvasmarha, illetve lótenyésztési programjaikat.

Az algériai Állattenyésztőket Összefogó Vállalat (SGP PRODA) pedig a bábolnai Bábolna Tetrával egy közös vegyesvállalat létrehozásáról döntött. A baromfi tojó szülőpárok tenyésztését célul kitűző cég kiszolgálná az algériai, a regionális és a nemzetközi piacot.

Emellett előrehaladott tárgyalások folynak arról is, hogy az algíri állatkert és a hozzá tartozó 307 hektáros park rehabilitációját – a tervezéstől a kivitelezés irányításáig – magyar vállalkozások végzik a Budapesti Fővárosi Állat- és Növénykert szakembereinek közreműködésével. Emellett méhészeti, borászati és gombatermesztési programok kidolgozásáról is döntöttek – olvasható a kormany.hu-n.