Pécs csatlakozott a Szövetséghez

A régió 18 települése, köztük Pécs is csatlakozott a Polgármesterek Szövetségéhez. Ezzel komoly lépést tesznek afelé, hogy a következő évek energetikai fejlesztéseihez európai uniós támogatást kaphassanak.

hirdetés

A csatlakozási dokumentumot kedden írták alá a városok első emberei. A tagok célja, hogy elérjék az Európai Unió által 2020-ra kitűzött 20 százalékos szén-dioxid-kibocsátás csökkentést.

A helyi és regionális önkormányzatok vezető szerepet játszanak a klímaváltozás elleni küzdelemben. A Polgármesterek Szövetsége segíti tagjait ebben a törekvésben. A szervezet önkéntes elkötelezettséget vállal az energiahatékonyság növelése és a megújuló energiaforrások használata iránt. Kedden 18 dél-dunántúli önkormányzat írta alá a csatlakozási nyilatkozatot.

– Ez olyan kérdés, amivel hosszú távon a településeknek és mindenféle szintű vezetésnek és irányításnak foglalkoznia kell, mert egyébként a megépült létesítmények nem lesznek fenntarthatóak – magyarázta Sitányi László, a DDRFÜ Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az Európai Unió feltételekhez köti, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban egyes energetikai fejlesztési forrásokat igénybe vegyenek az önkormányzatok. A Polgármesterek Szövetségéhez csatlakozás is egy ilyen kritérium. A szervezetnek Európában több mint 4700 tagja van. Hazánkban az újonnan csatlakozott önkormányzatokkal együtt 36 település része a szövetségnek. Az aláírók célja, hogy energiahatékonysági és megújuló energia intézkedéseikkel csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátás mértékét.

– Nagyon sok tanulmány elkészült a városban, ami ezt a célt szolgálja. Évekkel ezelőtt elindult a gondolkodás abba az irányba, hogy esetleg olyan tanácsadó irodák jöjjenek létre az önkormányzat segítségével, önkormányzati keretben, amelyek a lakosság ilyen irányú tevékenységét is segítenék – mondta De Blasio Antonio, az Egészséges Városokért Egyesület titkára. – Úgy gondolom, az első és legfontosabb, hogy ebbe az irányba mozduljunk el. Ezek a fő feladatok, melyek megalapozzák akár a nagy projektek elindulását is.

A szövetségi tagság feltétele, hogy a csatlakozást követő egy éven belül Fenntartható Energia Akciótervet kell benyújtaniuk az önkormányzatoknak. A dél-dunántúli régióban a tervek elkészítéséhez csaknem 300 millió forintra lehet pályázni. Az önkormányzatoknak a későbbiekben kétévente jelentést kell közzétenniük az akcióterv végrehajtásának állásáról, és az addig elért eredményekről. Ezenkívül a lakosságot is be kell vonnia a munkába, valamint rendszeresen helyi Energia Napokat kell szervezniük.