Pécs-csomag: hangversenyterem és elkerülő

Ha sikeres lesz a pécsi országgyűlési képviselők indítványa, több mint kétmilliárd forint érkezhet a városba az úgynevezett „pápai” utat a délnyugati elkerülővel összekötő, így Kertvárost tehermentesítő út megépítésére. Emellett a Kodály Központ (új hangversenyterem) éves fenntartásához is 400 milliós segítséget várnak.

hirdetés

A Pécsett élők számára talán felesleges is hangsúlyozni, hogy égetően szükséges lenne egy, a Kertvárost és a belvárost tehermentesítő útszakasz megépítése a déli városrész közelében. Mint ismert ugyanis, az autópálya megépülése után a nehéz gépjárművek jelentős része – egy jogszabályban kijelölt alternatív útvonal megállapítása után is – Kertvárost érintve folytathatja csak útját nyugat felé.

Mint azt Orbán Viktor miniszterelnök még a választási kampányban megígérte, a kabinet „első intézkedései között lesz a pécsi elkerülő út megépítése”. Ennek első megvalósulása lehet az a szakasz, amely a sztráda forgalmát a kökényi útról (a pécsiek körében csak „pápai” útként ismert szakasz) közvetlenül a délnyugati elkerülőre vezeti át.

A néhány kilométeres új út tervezéséhez és megépítéséhez azonban pénz kell, mégpedig nem is kevés.

Mint azt Kővári János országgyűlési képviselő elmondta, Bánki Erik, Csizi Péter, Hoppál Péter és Nagy Csaba képviselőtársával 2 milliárd 125 millió forintos igényt nyújtottak be az országgyűlés gazdasági kabinetjéhez. Amennyiben a jelenleg a minisztériumokban a maga útját járó irományról pozitív döntést hoz a tisztelt ház, nemsokára megkezdődhet a tehermentesítő szakasz megépítése.

Ezt követné egy nagyobb munka, amire szintén van ígéret a kormány részéről. Az autópálya Szentdénesig való meghosszabbítására azonban valószínűleg egy-két évet még várni kell. A ciklus végére a remények szerint viszont az a szakasz is megépül majd a mostani „tűzoltó akció” után.

Kővári hozzátette: képviselőtársaival és debreceni kollégáikkal közösen egy 800 milliós javaslattal is előálltak. A cívisváros és Pécs 400-400 millió forintra tart igényt a Modem és a Kodály Központ (új hangversenyterem) részére, hogy az országos jelentőségű intézmények éves fenntartási költségét ne pusztán a településeknek kelljen állniuk.

A képviselő szerint véglegeset csak a költségvetés december végi zárószavazásakor lehet mondani, ám a pécsi honatyák bíznak benne, hogy Pécs kap pénzt az elképzelések megvalósításához mind az út megépítése, mind a koncertközpont kapcsán.