Pécs díszdoktor lett a romániai magyar orvosképzés élharcosa

Díszdoktorává avatta Mihai Razvan Ungureanu volt román kormányfőt és Jari Vilén korábbi finn nagykövetet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) csütörtöki ünnepi szenátusi ülésén.

hirdetés

Bódis József, a PTE rektora köszöntőjében elmondta, a pécsi egyetem két új díszdoktorában közös vonás, hogy több évtizeden keresztül kiemelkedően művelték tudományterületüket, szoros kapcsolatot tartottak fel Magyarországgal és a határon túli magyarsággal, és komoly szolgálatot tettek az egyetemnek és a magyar tudománynak.

Mihai Razvan Ungureanut, Románia korábbi miniszterelnökét Miseta Attila, a PTE orvostudományi karának dékánja terjesztette fel a címre. Indoklása szerint Ungureanu kormánya felismerte, hogy a népcsoportok békés egymás mellett élése az Európai Unió fennmaradásának egyik pillére, és az anyanyelv megtartása ennek a legfontosabb feltétele.

A dékán indoklása szerint Ungureanu miniszterelnöksége idején – 2012 februárja és májusa között – lépéseket tett a Marosvásárhelyi Orvos- és Gyógyszerésztudományi Egyetem (MOGYE) magyar fakultásának megalapítására, összhangban a román alkotmánnyal és tanügyi törvénnyel.

A MOGYE szenátusának román többsége 2011-ben következetesen elutasította a magyar oktatás önálló tagozatba szervezését, holott azt a tavalyi év elején hatályba lépett oktatási törvény előírta. A jobbközép Ungureanu-kabinet, amelynek az RMDSZ is tagja volt, 2012 márciusában kormányhatározattal alapított különálló magyar és angol tannyelvű kart a marosvásárhelyi tanintézményben.

“A miniszterelnök példát mutatott abban a tekintetben, hogy felismerte: a tudományok és azok oktatása nemzetek fölötti feladat, és nem kultúrharc része” – mondta méltatásában Miseta Attila.

Finnország korábbi magyarországi nagykövetét, Jari Pekka Olavi Vilént a PTE Illyés Gyula Karának dékánja, Horváth Béla terjesztette fel a díszdoktori címre. A dékán hangsúlyozta: a diplomata, aki öt éven át, 2012 augusztusáig vezette a budapesti finn nagykövetséget, fontosnak tartotta a két ország kapcsolatainak erősítését, kiemelt feladatként kezelte a finn-magyar nyelvrokonság ápolását, segítette a magyar egyetemeken dolgozó finn nyelvoktatók, lektorok hálózatának kialakítását.

Mihai Razvan Ungureanu beszédében a Pécsi Tudományegyetem eddigi eredményeit, oktatóinak kreativitását, tudományos területen elismert eredményeit és Pécsnek a nemzetiségeknek tett gesztusait méltatta. Hangsúlyozta: az európai értékek között kiemelt szerepet játszanak azok, amelyek a különböző nemzetek iránti tisztelettel kapcsolatosak.

Jari Pekka Olavi Vilén a cím odaítélését annak elismeréseként is értékelte, hogy a finn oktatási rendszer sikeres volt az elmúlt évtizedekben, és erősödtek Magyarország és Finnország tudományos kapcsolatai. Hangsúlyozta: az oktatás a világ megváltoztatásának legfontosabb eszköze, ezért a jövőben is tenni kell további fejlesztéséért.