Pécs és a Vajdaság közös célokért küzd

Szorosabbra fűzi kapcsolatait Pécs a délvidéki magyar közösséggel – derült ki azon a szerdai nemzetpolitikai egyeztetésen, amelyen Pécs két alpolgármestere a VMSZ ifjúsági tagozatának vezetőivel tárgyalt.

Mint azt Őri László a megbeszéléseket követően elmondta, a polgári kormányzat mindig is nagy hangsúlyt helyezett a külhoni magyarok ügyeinek erőteljes képviseletére. Ehhez Pécs is csatlakozott a maga módján az elmúlt több mint hét esztendőben; főként a Vajdaságot, Délvidéket érintően történtek komoly előrelépések.

Példaként felhozta, hogy a Kosztolányi Dezső Céltársulás segítségével a város a kétoldalú magyar-magyar kapcsolatok megerősítésében egy olyan missziót teljesít a határon túl élők felé, melynek eredményeként eddig a Pécsi Kalandozások és a Kosztolányi Cserediákprogram keretein belül 1500 fiatal lépte át az országhatárt mind a két irányban.

Szerdán többek között az együttműködések további erősödéséről is tárgyalt Pécsett Őri László és Decsi István alpolgármester Fehér Szabolccsal, a Vajdasági Magyar Szövetség ifjúsági tagozatának elnökével és Sárközi Istvánnal, a tagozat elnökségi tagjával.

Mint azt az elnök elmondta, céljuk, hogy tovább mélyüljön a vajdasági magyar közösség összeköttetése az anyaországgal, hangsúlyosan az ország egyik déli kapujának számító Péccsel, különös tekintettel a pécsi és vajdasági magyar fiatalok között, hiszen az együttműködés „létkérdés megmaradásuk, kultúrájuk fennmaradásának vonatkozásában”.

Hozzátette: az elmúlt hét esztendőben rengeteg segítséget kaptak a magyar kormányzattól, ezzel együtt Pécs városától is. Kiemelte: 10-20 évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna a kettős állampolgárság vagy egyszerűen a kapcsolatépítés. Budapest és Belgrád viszonya, mint arra emlékeztetett, kiegyensúlyozott, s nagyobb odafigyelésben részesülnek, mint bármikor korábban. Éppen ezért, tette hozzá, egyáltalán nem mindegy a külhoni magyaroknak sem, miként alakulnak Magyarországon a választások. Számukra garanciát jelenthet, ha a jelenlegi kormányzat a tavaszi megmérettetés után is folytathatja megkezdett munkáját.

Hirdetés