Pécs és Budapest közelebb lehet egymáshoz

Megválasztásuk esetén szorosabbra fűzik Pécs és Budapest kapcsolatát – hangzott el Páva Zsolt, Pécs polgármesterének és a Fidesz polgármesterjelöltjének, valamint Tarlós Istvánnak, a Fidesz-KDNP budapesti főpolgármester-jelöltjének közös sajtótájékoztatóján a Kodály Központban tartott bejárás után. Képgalériáért klikk a fotóra!

hirdetés

A konferencia- és koncertközpont műszaki átadás-árvételi folyamata október közepén kezdődik el, s a tervek szerint december elején a világhírű hegedűművész, Maxim Vengerov vezényletével fellépő Pannon Filharmonikusok koncertje nyitja majd meg a termet a nagyközönség előtt. A majdnem teljesen kész épületet a sajtó jelenlétében tekintették meg, a létesítményben különböző próbatermeket, konferenciatermeket, a balettosok számára kialakított próbahelyiséget is építettek.

A két politikus bejárása után tartott sajtótájékoztatón Páva Zsolt polgármester elmondta: sajnálatos, hogy Budapesttel nem alakult ki komoly együttműködés a 2010-es esztendőben az Európa Kulturális Fővárosa program kapcsán. Éppen ezért – megválasztásuk esetére – felajánlotta Tarlós Istvánnak a kapcsolatok szorosabbra fűzését, s így az EKF-program 2011-es levezető évében új dimenziót kaphat a városok együttműködése.

Tarlós István, Budapest főpolgármester-jelöltje úgy vélekedett, hogy Pécs nagyon szépen összeszedte magát, s egyben gratulált a befejezés előtt álló létesítményhez. Véleménye szerint a baranyai megyeszékhely nem csupán időszakosan vált kulturális fővárossá, hanem hosszabb távon is az lesz, s érdemes ellátogatni Pécsre.

Tarlós újságírói kérdésre válaszolva elmondta még: a fővárosban is tárgyalóasztalhoz ülnek majd a közműcégek külföldi tulajdonosaival, szerinte egy városnak nem szabad a kezéből kiengednie e stratégiai közszolgáltatókat. Mint mondta, barátságos megoldást szeretnének találni, ám ha a külföldi partner barátságtalanul reagál, akkor jogászaikkal keresik meg az esetleges törvénysértéseket, s kíváncsiak lesznek arra is, hogy adózási kötelezettségeiket milyen mértékben teljesítették. Kiemelte: nyugaton is az a tendencia, hogy visszaszerezzék a stratégiai cégeket.