Egyre szorosabbra fűződik Pécs és testvérvárosa, Újvidék kapcsolata. A szerb település elnyerte a 2021-es Európa Kulturális Fővárosa címet, amelynek előkészítésében Pécs nagy segítségére volt. Idén a Sétatér Fesztivál kiemelt díszvendége Újvidék, a rendezvények remek alkalmat nyújtanak arra, hogy a város programjaival bemutassa magát a pécsieknek.

hirdetés
Uránia Mozi

Pécs Újvidékkel fenntartott kapcsolata sok szempontból is kiemelkedik a többi várossal ápolt viszony közül. Egyrészt indokolja ezt az a jelentős számú magyar közösség, akik ott élnek, illetve az, hogy Újvidék 2021-ben viselheti majd az Európa Kulturális Fővárosa címet. Pécs ezért sok-sok tapasztalattal segítheti a szerb testvérvárost.

Őri László alpolgármester fogadta a szerb alpolgármestert, Srdan Kruzevicet a városházán.

– A következő évben egy olyan programsorozatot fogunk összeállítani az újvidéki városvezetéssel közösen, amelynek központjában a fiatalok állnak majd. Ennek is kettős oka van: a szerb város jövőre Európa Ifjúsági Fővárosa lesz, illetve tudatosan törekedni kell rá, hogy a formális, politikusok közötti kapcsolaton túl a fiatalok is magukénak érezzék a két város közti kapcsolat ügyét – mondta Őri.

Őri László és Srdan Kruzevic

Az alpolgármester szerint a magyar és szerb kapcsolatok sosem voltak ennyire kiegyensúlyozottak. Számos közös pont köti össze a két államvezetést, úgy mint Szerbia uniós csatlakozása, az európai integráció, a migráció elleni küzdelem vagy a vajdasági magyarság helyzete.

A szerb alpolgármester megköszönte azt a támogatást, amit az EKF-címre való kandidáláskor kaptak a Pécsiektől, illetve elmondta, kicsit úgy tekintenek erre a városra, mint egy nagy testvérre, aki már átélte a cím viselésének minden tapasztalatát.

A szerb delegáció ezt követően ismertette a színes programsorozatot, amivel Újvidék a Sétatér Fesztiválra érkezett.