Pécs készen áll a télre!

A BIOKOM készen áll a hétvégi síkosság-mentesítési munkára; ígérik: folyamatos lesz az ügyelet a hétvégén a várható nagy mennyiségű hó miatt. Közlemény.

hirdetés

“Az OMSZ Pogányi Állomásától kapott friss információk szerint 2012. december 8-án szombaton jelentős mennyiségű hóra lehet számítani Pécsett. Természetesen hétvégén is éjjel-nappal dolgozni fog a síkosság-mentesítésen a BIOKOM Kft. kibővített flottája a pécsi szerződéses útvonalakon (120 km!) 30 db géppel, amely tartalmazza a hókotrókat és a kisegítő gépeket is. Váltott műszakban közel 153 ember fog dolgozni azért, hogy Pécsett a főbb útvonalak járhatóak legyenek: 103 ember kézi erővel, míg további 50 fő a gépparknál dolgozik.

A BIOKOM Kft. korábban már megtette a téli felkészüléshez szükséges lépéseket:

A szóróanyag-készleteket feltöltötték a cég telephelyein lévő tárolókban, így bármikor rendelkezésre állnak a síkosság-mentesítéshez szükséges mennyiségek. Jelenleg éppen 500 tonna kőzúzalék, és 300 tonna só (NaCl) van a raktárakban, fogyás esetén pótoljuk a készleteket. A belvárosi tereken, közterületeken, különös tekintettel a díszburkolattal ellátott részeken a drágább, ám sokkal környezetkímélőbb kalcium-kloridod használják síkosság-mentesítésre. A város külső részeiben, valamint a főbb közlekedési útvonalakon viszont a hagyományos só-kőzúzalék keveréket alkalmazzák.

A BIOKOM Kft. folyamatos kapcsolatban áll az OMSZ Pogányi Állomásával a legfrissebb előrejelzés megismerése céljából, így előre tudnak készülni a szükséges lépésekre, valamint a tömegközlekedés fokozott kiszolgálása érdekében állandó napi kapcsolatban vannak a Tüke Busz Zrt.-vel. A szóróanyagokat azonban csak akkor kezdik el használni, amikor szükségessé válik, mert felesleges használatuk környezetterhelő és költséges.

A járműparkot is felkészítették téli üzemmódra, a nyáron tehergépjárműként is üzemelő járművekre felszerelték a tolólapokat, -ekéket, sószóró-adaptereket, amelyek segítségével minden szükséges téli feladatot el tudnak látni. A felszerelést követte a járművek kalibrálása, szóráskép-ellenőrzése, és végül a próbaüzemük. A gyorsabb, rugalmasabb teljesítés érdekében a síkosság-mentesítést végző gépjárművek 3 különböző pécsi telephelyről indulnak el (Pécs-Kelet, Uránváros, Kökény).

A pécsi utak mentesítésére „alaphelyzetben” nyolc gépet tart készenlétben a szolgáltató, de szükség szerint tovább bővítik a kapacitásokat vállalkozók bevonásával. Szerződés szerint 120 km-nyi pécsi úthálózatot síkosság-mentesít a BIOKOM Kft, amely jellemezően mind buszútvonal, azaz a tömegközlekedés által érintett útszakasz.

Kiépített logisztikai rendszert alkalmaz a BIOKOM Kft.: a mentesítési munkálatok irányításában fontos szerepet tölt be a GPS alapú flottakövető rendszer, amelynek segítségével az elvégzett munka visszakereshető és ellenőrizhető.

A BIOKOM Kft. 350 helyen a városban utak, terek mellé kupacban homokot, műanyagládában sóshomokot helyezett ki önmentesítő anyagként. Az anyag arra szolgál, hogy ha valaki ezek környékén elakadna, térítésmentesen vételezhet belőle, és a kerék alá szórva kiszabadíthatja magát a hó vagy a fagy fogságából.

Azzal a fontos kéréssel fordul a szolgáltató a Pécsi Lakossághoz, hogy mindenki csak téli gumival keljen útra, hiszen a téli balesetek jelentős részét a nem megfelelő gumiabroncs használata, illetve a nem az útviszonynak megfelelő vezetési technika, illetve sebesség okozza – amely kellő odafigyeléssel kiküszöbölhető lett volna. A szolgáltató feladata a közlekedési útvonalak síkosság-mentesítése, de a helyi rendelet értelmében a lakosságnak is van szerepe télen, amely az ingatlan és az út közötti terület (járda, beálló stb.), valamint a hulladékgyűjtők környezetének hó- és jégmentesítése.

Állandó hóügyeleti és útügyeleti szolgálatot működtet a BIOKOM Kft., amely a nap 24 órájában (3 műszakban) végzi feladatát. A lakosság részére pedig éjjel-nappal hívható telefonszámot biztosít: 72/502-100 vagy 80/200-590.