Pécs ráerősít a francia kapcsolatra

Kulturális és gazdasági téren is gyümölcsöző lehet az a keret-megállapodás, amelyet szerdán írtak alá a franciaországi Aix-en-Provence és Pécs városvezetői. A francia településről mintegy hatvanfős delegáció tartózkodik Pécsett, ahol – immár húszéves hagyományként – jelenleg a Frakofón Hét eseményei zajlanak.
Talán soha nem került még olyan szoros kapcsolatba Pécs francia várossal, mint ahogy ez Aix-en-Provence-szal várható a közeljövőben. A baranyai megyeszékhelyet és Provence egykori fővárosát leginkább Victor Vasarely személye köti össze, hiszen a pécsi művész sokat munkálkodott a francia településen is.

hirdetés

Az előzményekhez tartozik, hogy 1976-ban, a pécsi állandó Victor Vasarely Múzeum megnyitásának évében avatták fel Aix-en-Provence-ban saját alapítványi múzeumát is. Az alapítás jelentős kultúrpolitikai gesztus volt, hiszen a Vasarely-életmű bemutatása egy sor hasonló, nyugat-európai szellemi törekvést hivatalosan is elfogadhatóvá tett Magyarországon.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a városházán tartott sajtótájékoztatón elmondta: a megállapodásban egy évre előre kitűzték, miként működnek együtt a kultúra, a gazdaság és az oktatás területén a dél-francia várossal. Az egyeztetéseken részt vett Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete is, aki kilenc napja látja el ebbéli tisztségét, s első vidéki útja Pécsre vezetett.

A diplomata kifejtette: ha az országok közötti viszonyban vannak mélyebb és magasabb pontok is, a helyiek által kiépített civil kapcsolatok hosszú távon gyümölcsözőek.

– 2010-ben látogattunk először Pécsre, amikor a város az EKF-címet viselte, azóta turbó sebességre kapcsolt az együttműködés – fogalmazott Martine Fenestraz, Aix-en-Provence alpolgármestere. – Kialakultak kapcsolatok a két város egyetemei között, a most aláírt keret-megállapodást gazdagítja a Leőwey Klára Gimnáziummal ápolt viszony is, amely jelenleg harmincöt francia diákot lát vendégül a Frankofón Hét keretében – emelte ki az alpolgármester.

A sajtótájékoztatót követően a felek a Művészetek és Irodalom Házában nyitották meg az Aix-en-Provence-tól Camargue-ig című fotókiállítást, amelyen a francia Fontaine Obscure Alapítvány fotográfusainak köszönhetően bebarangolhatjuk a címben szereplő varázslatos vidéket. A tárlat március 29-ig látható.