Pécs saját kezébe venné a távhőszolgáltatást

Legkésőbb az önkormányzati ciklus végéig, de mielőbb kivásárolna az önkormányzat a Pécsi Távfűtő Kft.-ből (Pétáv) a társaság 49 százalékos tulajdoni hányadát tíz éve birtokló Pannonpower Holding Zrt.-t (Pannonpower). A polgármester azt mondja, így a város visszaszerezheti döntési szabadságát, s könnyebben tarthatja kordában a díjakat.

hirdetés

Mint azt dr. Páva Zsolt a témában rendezett szerdai sajtótájékoztatón elmondta, Pécs és a pécsiek érdeke is, hogy a város visszaszerezze és saját kezébe vegye a közszolgáltatásokat, így a távhőszolgáltatást is. „Ezzel egy újabb stratégiai társaság kerülne vissza a pécsiekhez, valamint hosszú távon is biztonságban tudhatjuk a szolgáltatást, amely 30 ezer háztartást érint városunkban” – mondta a város első embere.

Az indokok között szerepel, hogy a jelenlegi struktúrában a kisebbségi tulajdonos egyetértésére van szükség, illetve a lényeges kérdésekben a döntéshez háromnegyedes többség is kell. A város érdeke azonban az, hogy szabadon dönthessen a stratégiai kérdésekben, legyen szó akár az ügyvezető választásáról, akár a díjképzés mértékéről, vagy a cég jövőbeli piacbővítési elképzeléseiről.

Ugyanígy az esetleges alternatív energiaforrások szolgáltatásba való bekapcsolásáról is egyszerűbb dönteni, ha csak egyetlen tulajdonosa van a vállalatnak. Jelen struktúrában ugyanis ez lehetetlen, a kisebbségi tulajdonos gyakorlatilag vétójoggal bír.

Péterffy Attila, a Pannonpower elnök-vezérigazgatója azt mondta: nyitottak a lehetőségre, s amennyiben sikerül egyezségre jutni az üzletrész ellenértékét illetően, szívesen adják vissza az önkormányzatnak a 49 százalékos üzletrészt.
Páva Zsolt arról tájékoztatta a sajtót, hogy az első lépést már megtették a cél érdekében.

A napokban közös szándéknyilatkozatot írtak alá, melyben rögzítették, hogy az önkormányzat vissza kívánja vásárolni a Pécsi Távfűtő Kft.-nek a Pannon Hőerőmű Zrt. tulajdonában lévő üzletrészét. A részletes tárgyalások első fázisára 2011 első negyedévében kerül sor, s a remények szerint a megállapodás is mielőbb, de legkésőbb a ciklus végéig meglesz.

A cég egy részének értékesítését 2000-ben azzal indokolták, hogy a vállalatnak sürgős tőkebevonásra van szüksége. Akkor egymilliárd forintért cserélt gazdát a 49 százalékos üzletrész. Mai becsült áráról egyelőre egyik fél sem tudott nyilatkozni.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy januártól minden bizonnyal új vezető áll majd a Pétáv élén, mert Gasz Zoltán szerződése december végén lejár. Ezt követően a cégnél harmincnégy éve dolgozó, 1998-tól annak ügyvezetői feladatait is ellátó Gasz Zoltán más beosztásban még nyolc hónapig marad a vállalatnál. Az új vezető személyéről jelenleg tárgyalások zajlanak, ám januártól Páva Zsolt reményei szerint már munkába tud állni a Pétáv új ügyvezetője.