Pécs tizenhét évnyi szemete tűnt el

Befejeződött a kökényi hulladéklerakó rekultivációja: összesen közel másfél millió tonna szemét gyűlt itt össze Pécsről és környékéről. Közlemény.

hirdetés

A kökényi hulladéklerakó 3,5 hektáron fekszik, a teljes terület 145 ezer négyzetméter. Működésének kilenc éve alatt 1,4 millió köbméter hulladék került ide.

A 13 milliárdos Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program munkálatai tavaly októberben kezdődtek, és a 72 ezer négyzetméteres területen a teljes rekultivációs rétegrend kialakításra került. Az I. ütem lerakója, amely még szigetelés nélkül készült, 1981-től 17 éven keresztül fogadta Pécs és a környező települések kommunális hulladékát. A lerakótestre zöldhulladék komposztáló-telep is épült, amelyet a projekt során el kellett bontani.

A kivitelező SKG – 2011 rekult Konzorcium tagja, a KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. feladata volt a hulladéklerakó I. ütemének rekultiválása, és tájba illesztése úgy, hogy közben a jelenleg is működő hulladéklerakó-telep zavartalan működését is biztosítsák. A 2008-ban bezárt lerakó 500 méteres körzetén belül nincs lakos, így a munkálatok a kökényi lakókat csak kismértékben zavarhatják. Az ivóvízbázist nem teszik ki közvetlen veszélynek. A lerakó I. ütemét, amelyben csaknem 900 000 m3 hulladékot helyeztek el átlagosan 10-11 méteres vastagságban, véglegesen lezárták.

Ahhoz, hogy a lerakó végső formáját kialakítsák, a hulladékot áthalmozták. A megformázott hulladéktestet 50 cm-es vastagságú kiegyenlítő talajréteggel fedték le, körülbelül 21 000 m3 talaj felhasználásával. A záróréteg 1 m vastag, a felszínén 5,5 hektárnyi felületet füvesítettek. A mesterséges szigetelő és szivárgó réteget 50 000 négyzetméternyi felületen fogadta a kiegyenlítő réteg, a hulladék így a talajvízzel nem érintkezhet. Három talajvíz figyelő kút beépítésével kialakított monitoring rendszer segítségével évente egyszer mintát vesznek a talajvízből. A regionális hulladékkezelő központ építése során a rekultivált hulladéktest úgynevezett koronaszintje ismételten funkciót kap majd: ez lesz a rákerülő létesítmény fogadószintje.

A Pécsi kistérséghez Kökény mellett, még Baksa, Birján, Magyarsarlós, Orfű, Pécsudvard és Pellérd tartozik. A kistérség 74 755 lakása kapcsolódott be a hulladékgyűjtésbe, ez 96,8%-ot jelent. Baksa, Birján és Pécsudvard településeken helyben rekultivációt végeztek. Magyarsarlós, illetve Pellérd lerakóit felszámolták, hulladékukat szétválogatják. A fémeket értékesítik, a veszélyes hulladékot megfelelő helyre szállítják. A komposzt és az inert hulladék a helyszínen marad. 17 település felszámolt hulladéklerakójának funkcióját az egyetlen jelentősebb kapacitással rendelkező második kökényi hulladéklerakó tölti be.

Bár a téli időjárás nehezítette a munkálatokat, a rekultivációt 2012. április 4-én készre jelentették. A sikeres műszaki átadás-átvétel április 18-án volt.