Pécsen is éjszakáznak a tanárok pénteken

A Janus Pannonius Múzeum is csatlakozik a Múzeumok Őszi Éjszakája elnevezésű programsorozat részeként tartandó Tanárok éjszakája elnevezésű rendezvényhez.

A sort a Természettudományi Osztály (Pécs, Szabadság u. 2.) nyitja, ahol már délelőtt 10.00-16.00 óráig, egyeztetés szerinti kezdő-időpontokban az iskolás csoportok bepillantást nyerhetnek a múzeumi kiállítás hátterét biztosító raktárakba. A 45-60 perces foglalkozások a korosztály igényeihez alkalmazkodnak, zseblámpás kalandtúra formájában. A program regisztrációhoz kötött. Foglalkozás díj nincs, csak a kedvezményes diákbelépő szükséges (200 Ft).

A Természettudományi Osztályon 19.00 órától már a tanárokat és a családokat várják. A raktári kalandozáson Kisbenedek Tibor osztályvezető kalauzolja az érdeklődőket, akik amellett, hogy megtekinthetik a gyűjteményeket, éjjeli sétát tehetnek a mamutok, farkasok és az amazóniai pillangók között, eközben érdekes történeteket hallhatnak muzeológusokról, gyűjtőkről, ritka gyűjteményi szerzeményekről. A program regisztrációhoz kötött, és a tanárok számára díjmentes. Minimum 10 fő részvételével indul.

Az osztály kiegészítő programot is kínál: 15.00-16.00 óráig, illetve 18.00-19.00 óráig (a raktárbemutatás programot megelőzően) a tanárok múzeumpedagógus kalauzolásával megismerhetik és kipróbálhatják a Herman Ottó Vándortanösvény 34 játékból álló múzeumpedagógiai eszközkészletét, így felkészülve egy esetleges októberi csoportos látogatásra, az általuk választott célkorosztálynak megfelelően. Jelentkezni a délelőtti és az esti programokra a termtud@jpm.hu e-mail címen lehet.

Az akcióban részt vesz a Leonardo, a reneszánsz zseni című tárlat is. A Modern Magyar Képtár épületében (Pécs, Papnövelde u. 5.) 18.00 órától Kőszegi Gábor muzeológus tart tárlatvezetést. Ezt 18.30-tól a Martyn Múzeumban (Pécs, Káptalan utca 4.), 19.30-tól pedig a Modern Magyar Képtárban Tillai Gábor történész felolvasása követi Leonardótól és Leonardóról. 20.00 órától Miért nem tudott Leonardo repülni és mi miért tudunk? címmel Markovics Ákos (Aeroclub Pécs) tart előadást Urbán József repülőoktató hozzászólásával. A programot 21.00 órától Tillai Gábor tárlatvezetése zárja.

A Történeti Osztályon (Pécs, Felsőmalom u. 9.) a Pécs története és az Azok a 40-es évek c. kiállításokban tart tájékoztatást Gál Éva és Pásztor Andrea, akik kötetlen beszélgetéssel várják a látogatókat 19.00 és 21.00 óra között.

Hirdetés